| Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας |
| Συγγραφέας |
Μήνυμα |
ayla

|
Δημοσιεύθηκε: Τρι Δεκ 01, 2009 1:37 pm Θέμα δημοσίευσης: Λικέρ κούμαρο |
|
|
Λικέρ κούμαρο
Είναι η πρώτη φορά που το επιχειρώ, και βάδισα σχεδόν στα τυφλά αφού δεν βρήκα πουθενά συνταγή για να την ακολουθήσω!
Βρήκα μόνο σε ξένες σελίδες, και διαβάζοντας και συνταγές για λικέρ φράουλα και μούρο, που είναι πολύ μαλακά φρούτα, έβγαλα ένα συμπέρασμα ... ή μάλλον βάδισα στα τυφλά, όπως είπα, κι έφτιαξα λικέρ με δυο τρόπους!
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι δεν είχα αλκοόλη 50 vol όπως έλεγαν όλες οι συνταγές. Προχώρησα όμως με αυτήν που είχα γιατί σ' ένα βιβλίο συνταγών λικέρ που έχω έλεγε ότι οι αλκοολικοί βαθμοί του λικέρ είναι καθαρά θέμα γούστου.
1.
Υλικά:
1 κιλό κούμαρα
1 λίτρο τσίπουρο χωρίς αρώματα 25 vol
250 γραμμ. νερό
500 γραμμ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Έβρασα τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά κι έγινε ένα πηκτό σιρόπι. Το άφησα να κρυώσει εντελώς και το ανακάτεψα για λίγη ώρα με το τσίπουρο για να ομογενοποιηθεί.
Χτύπησα στο μπλέντερ τα κούμαρα ( ήταν ήδη σχεδόν λιωμένα από την ταλαιπωρία - ευαίσθητο φρούτο! ) και έγιναν πολτός.
Άδειασα τον πολτό στο σιρόπι και προσπάθησα να το ανακατέψω καλά, αλλά δεν τα κατάφερα! Νομίζω πως έπρεπε να αφήσω τα κούμαρα ολόκληρα.
Τα έβαλα σ' ένα βάζο το έκλεισα αεροστεγώς και σύμφωνα μ' αυτά που διάβασα θα είναι έτοιμο σε 6 μήνες!!! Θα περιμένουμε πολύ για τα αποτελέσματα!!!
Μετά τους 6 μήνες φιλτράρουμε και βάζουμε το λικέρ σε μπουκάλι. Αν είναι πολύ δυνατό το λικέρ ( που πιθανότατα θα είναι ) θα το αραιώσω με σιρόπι, το οποίο θα είναι λίγο ή πολύ γλυκό ανάλογα με την γλυκύτητα που θα έχει το λικέρ.
Μακροχρόνια "ιστορία" αλλά τόσο που αγαπώ τα λικέρ και τα κούμαρα θα φτιάχνω κάθε χρόνο!
2.
Υλικά:
1 κιλό κούμαρα
2 φλιτζ. ζάχαρη
Tσίπουρο χωρίς αρώματα 19 vol
Εκτέλεση:
Εδώ ακολούθησα τον παραδοσιακό απλό τρόπο της γιαγιάς μου, που έφτιαχνε τα λικέρ. Όχι κούμαρο αλλά διάφορα άλλα φρούτα.
Έβαλα σε βάζα τα κούμαρα ολόκληρα και τα σκέπασα με την ζάχαρη. Θα τα αφήσω στον ήλιο για 15 μέρες και μετά θα προσθέσω το τσιπουρο, το οποίο θα είναι λιγότερων βαθμών γιατί δεν μπαίνει νερό σ' αυτήν την συνταγή.
Μόνο που ξεχάστηκα κι όπως φαίνετε στην φωτογραφία έκλεισα καλά το καπάκι, ενώ έπρεπε να βάλω από ένα κομμάτι ύφασμα ώστε να φεύγει το αέριο που δημιουργήτε από την ζύμωση των φρούτων με τη ζάχαρη.
Μετά θα φιλτράρω και θα δούμε το αποτέλεσμα ...
... κι ο Θεός βοηθός!!!
Αν κάποιος ξέρει από λικέρ κούμαρο, ή έχει γενικά πείρα στα λικέρ κι εντόπισε λάθη ή έχει κάποιες παρατηρήσεις θα χαρώ πολύ να τις ακούσω ... διαβάσω ... με την ανταλλαγή απόψεων όλα γίνονται καλύτερα! _________________ Κρασί:
ένα για την υγεία!!!
δύο για τον έρωτα!!
τρία για τον ύπνο!
Προσοχή στο τέταρτο καίγεσαι!!!!!!!!!!!!
http://melissologia.great-forum.com/index.htm |
|
| Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
xrysa

|
Δημοσιεύθηκε: Τρι Δεκ 01, 2009 1:46 pm Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
ΣΥΧΓΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!!!!!!
Μπράβο aylaki τα κατάφερες να το φτιάξεις το λικέρ από τα κούμαρα τελικά και μάλιστα με δύο τρόπους.
Ξέρω πως δεν υπάρχει συνταγή και έτσι άνοιξες τον δρόμο σε όποιον θέλει να το φτιάξει και αγαπά τα κούμαρα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ εύχομαι και να γίνει ΤΕΛΕΙΟ !!!
 _________________ Δεν έχει σημασία κατά που φυσά ο άνεμος..Το μόνο που έχει σημασία είναι πως θα σηκώσεις τα πανιά σου.. |
|
|
 |
ayla

|
Δημοσιεύθηκε: Τρι Δεκ 01, 2009 1:56 pm Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Ευχαριστώ Χρύσα, ελπίζω να γίνει καλό! Κι αν πετύχει θα αρχίζω να δοκιμάζω και με αλλα φρούτα ... έχω πολλούς λωτούς!!!  _________________ Κρασί:
ένα για την υγεία!!!
δύο για τον έρωτα!!
τρία για τον ύπνο!
|
|
 |
admin Site Admin

|
Δημοσιεύθηκε: Τρι Δεκ 01, 2009 7:29 pm Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Μου άρεσε που δεν έβαλες κανένα αρωματικό. Έτσι θα φανεί μόνο η γεύση του φρούτου και θα δείξει αν τελικά χρειάζεται κάτι άλλο.
Κλέψε λίγο από το βάζο σε 2 βδομάδες και δοκίμασε. Λογικά θα φανεί προς τα που πηγαίνει. |
|
|
 |
ayla

|
Δημοσιεύθηκε: Πεμ Δεκ 03, 2009 11:57 am Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Σήφη δεν μου αρέσει να βάζω αρωματικά γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο που λες! Να φαίνετε το άρωμα του φρούτου!
Και για τον ίδιο λόγο δεν βάζω κονιάκ, (παρόλο που το κονιάκ φτιάχνει καταπληκτικά λικέρ )για να φαίνετε το χρώμα του φρούτου!
...και ...θα το έχω υπόψην μου, λίγο πριν τις γιορτές θα βγάλω λίγο να δω πως πάει!  _________________ Κρασί:
ένα για την υγεία!!!
δύο για τον έρωτα!!
τρία για τον ύπνο!
|
|
 |
ayla

|
Δημοσιεύθηκε: Τρι Ιαν 12, 2010 1:26 pm Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Χθες είπα να ασχοληθώ λίγο με το λικέρ.
Το πρώτο λικέρ, που τα έβαλα όλα μαζί στο βάζο και θα περιμένουμε έξι μήνες ( σιγά μην περίμενα, και ιδίως μετά την προτροπή του άντμιν μας ) το άνοιξα!
Μην το βλέπετε έτσι σκούρο ... είναι που είμαι "καλή" φωτογράφος!
Είναι ζωηρόχρωμο και διαυγές! Έχει και κουκούτσια!!!!
Έβαλα αρκετό σε ένα ποτήρι κρασιού για να "φανεί".
Από την προηγούμενη μέρα είχα βάλει να στραγγίζει και το δεύτερο λικέρ που το έκανα με την μέθοδο που έφτιαχνε η γιαγιά μου τα βύσσινα. Του πρόσθεσα 100 γρ. τσίπουρο χωρίς αρώματα κι ανακάτεψα να ομογενοποιηθεί.
Η πρώτη φωτογραφία πριν το φιλτράρω με φίλτρα του καφέ, και η δεύτερη μετά το φιλτράρισμα.
Μετά τα έβαλα σε παραδοσιακά ποτηράκια του λικέρ κι ήρθε η ώρα της γευσιγνωσίας!
Το πρόβλημα τώρα είναι ότι τα φωτογράφισα ανάποδα! Το πρώτο ποτήρι είναι ο δεύτερος τρόπος ... πως τα μπερδεύω έτσι ... για μισό ....
...όχι δεν τα έβαλα να τσουγκρίζουν, τους άλλαξα θέση για να μην σας μπερδέψω!
Έτσι λοιπόν.... το δοκιμάσαμε τρία άτομα και συμφωνήσαμε ότι:
Το πρώτο λικέρ έχει καταπληκτικό χρώμα και είναι λαμπερό και καθαρό σαν ... διαμάντι!
Είναι όμως πολύ δυνατό αφού η αλκοόλη του ήταν πολύ και πολλών βαθμών.
Η γλυκύτητά του είναι κι αυτή πολύ, και λίγο σε μπουκώνει!
Γλυκύτητα και αλκοόλη σκεπάζουν αρκετά το άρωμα που ωστόσο δεν είναι λίγο! Το "βρίσκεις" το κούμαρο!
Πρέπει να μειωθούν οπωσδήποτε οι βαθμοί! Αυτό θα το μελετήσω και μετά θα αποφασίσω τι θα κάνω. Πρέπει να περιμένω και τους έξι μήνες ή να το διορθώσω από τώρα; και πως θα είναι η καλύτερη διόρθωση;
Να βάλω μόνο νερό όπως γίνετε με το τσίπουρο; (αφού η αλκοόλη του είναι τσίπουρο χωρίς αρώματα ή να κάνω ένα ελαφρύ σιρόπι; Θα ανέβει πολύ η γλυκύτητά του, ή θα μειωθεί κι αυτή με την προσθήκη του νερού;
Θέλει μελέτη!
Το δεύτερο λικέρ είναι αρκετά θολό και με πολύ λιγότερο χρώμα. Έπρεπε να το αφήσω μόνο 15 μέρες στο βάζο ( όπως στο λικέρ φράουλα ) κι όχι ένα μήνα!
Η αλκοόλη του μοιάζει να είναι καλή, αν και αυτό θα το πούμε λίγο καιρό αργότερα που θα γίνει πιο καλά το "δέσιμο" των υλικών.
Έχει έντονα φρουτώδη γεύση, αλλά λίγο "χάθηκε" το κούμαρο! Η γλυκύτητά του είναι καλή.
Μετά από όλα αυτά μερακλώθηκα πολύ - κι ως γνωστών "τρώγοντας έρχεται η όρεξη"- και θα δουλέψω λίγο πιο .... επαγγελματικά θα έλεγα, αφού έχω και τα κατάλληλα εργαλεία. Θα μετρήσω αλκοόλη και ζάχαρη και ... τα ξαναλέμε!  _________________ Κρασί:
ένα για την υγεία!!!
δύο για τον έρωτα!!
τρία για τον ύπνο!
|
|
 |
admin Site Admin

|
Δημοσιεύθηκε: Τρι Ιαν 12, 2010 3:51 pm Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Καλά το συμπληρωματικό θέμα του λικέρ είναι τέλειο και δεν μπορώ παρά να περιμένω την συνέχεια. Εκείνο όμως που με ξετρέλανε είναι ο τεμέτερον τρόπος επιδιόρθωσης φωτογραφίας...
| ayla έγραψε: |
Το πρόβλημα τώρα είναι ότι τα φωτογράφισα ανάποδα! Το πρώτο ποτήρι είναι ο δεύτερος τρόπος ... πως τα μπερδεύω έτσι ... για μισό ....
|
Πάμε μάθημα για ευκολότερο τρόπο:
1. Βλέπουμε την εικόνα μας στο photobucket και πατάμε ή στο tab Edit Image ή στο edit που βγαίνει πάνω από την εικόνα.
2. Μετά πατάμε στο tab Basic
3. Στην νέα οθόνη που θα βγεί κάνουμε click στο εργαλείο flip
4. Και η εικόνα flipάρισε
Μετά κάπου στο βάθος (βλέπε βέλος) έχει επιλογή για να αντικαταστήσουμε την εικόνα μας με αυτην την διορθωμένη καινούργια.
 |
|
|
 |
ayla

|
Δημοσιεύθηκε: Τετ Ιαν 13, 2010 12:30 pm Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
καλά το είπες, τεμέτερον είναι ο τρόπος!
Μετά όμως από τόσο ... σόου, να αλλάξω τις φωτογραφίες; Να μην έχουμε να βλέπουμε και να γελάμε;
Πάντος σε ένα πρέπει να με παραδεχτείς! Βρήκα τρόπο, κι ας μην ήξερα!!!  _________________ Κρασί:
ένα για την υγεία!!!
δύο για τον έρωτα!!
τρία για τον ύπνο!
|
|
 |
admin Site Admin

|
Δημοσιεύθηκε: Τετ Ιαν 13, 2010 1:36 pm Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
| ayla έγραψε: |
Μετά όμως από τόσο ... σόου, να αλλάξω τις φωτογραφίες; Να μην έχουμε να βλέπουμε και να γελάμε;  |
Δεν θα ήθελα να το χάσω με τίποτα και ευχαριστώ που το μοιράστικες μας.
Όσο για τους υπόλοιπους που παρακολουθείτε και δε γράφετε (που θα έλεγε και η xrysa):
Ευχαριστούμε που και σήμερα επιλέξατε το netlife για την διασκέδασή σας. |
|
|
 |
xrysa

|
Δημοσιεύθηκε: Τετ Ιαν 13, 2010 1:52 pm Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Τώρα τι να πω?
Να σχολιάσω τις φωτογραφίες?
ή το σχόλιο του admin μας?
Τελικά καλά λέω εγώ ότι ο admin είναι το τρίτο μας μάτι εδώ , έχει πάρει χαμπάρι και την γκρίνια μου
και όχι μόνο αυτό ξέρει και τι λέω
Οσο για το κείμενο της ayla το έχω ξαναπεί είναι υπερπαραγωγή !!!!!! _________________ Δεν έχει σημασία κατά που φυσά ο άνεμος..Το μόνο που έχει σημασία είναι πως θα σηκώσεις τα πανιά σου.. |
|
|
 |
ayla

|
Δημοσιεύθηκε: Τετ Ιαν 13, 2010 2:14 pm Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Είδες; Καλά που έχετε κι εμένα εδώ μέσα αλλιώς μόνο συνταγές θα ανταλλάσατε, στεγνά και ξερά!
Ενώ εγώ με τις υπερπαραγωγές μου ... ε; ... σαν δροσίζω, σας στολίζω!!!
... γελάει και το χειλάκι σας!  _________________ Κρασί:
ένα για την υγεία!!!
δύο για τον έρωτα!!
τρία για τον ύπνο!
|
|
 |
ayla

|
Δημοσιεύθηκε: Σαβ Ιούν 05, 2010 10:50 am Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Ήρθε η ώρα να ανοίξω το λικέρ, αλλά με το ένα και με το άλλο ( η ζωή έγινε πολύ δύσκολη και από άποψη ελεύθερου χρόνου) τελικά το άνοιξα χθες.
Το λικέρ τόσο καιρό είχε ένα λαμπερό κόκκινο χρώμα πολύ εντυπωσιακό κι ευχάριστο! Το τελευταίο 15ήμερο όμως το χρώμα του έγινε σκούρο κοκκινοκαφέ. Δεν μου άρεσε σε σύγκρηση με το πρώτο αν και δεν είναι άσχημο ούτε προκαλεί αρνητική εντύπωση.
Δεν το φωτογράφισα ούτε το δοκίμασα, γιατί ήταν αργά το βράδυ κι είμαι γριπωμένη. Πλήρες "ρεπορτάζ" ελπίζω να μπορέσω να κάνω το Σ/Κ και να σας πω-δείξω τα νέα την Δευτέρα! _________________ Κρασί:
ένα για την υγεία!!!
δύο για τον έρωτα!!
τρία για τον ύπνο!
|
|
 |
|