Τις προάλλες μαζέψαμε τα κυδώνια και κάναμε γλυκό του κουταλιού. Χθες σειρά είχε ο πελτές τον οποίο λατρεύω. Η συνταγή που ακολουθήσαμε και είχε απόλυτη επιτυχία, είναι από ένα παλιό βιβλίο μαγειρικής της Χρύσας Παραδείση.
Κυδώνι πελτέ
Υλικά
- Κυδώνια
- Ζάχαρη
- Νερό
- Χυμό λεμονιού
- Αρμπαρόριζα
Εκτέλεση
- Πλένετε τα κυδώνια, τα καθαρίζετε και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.
- Δένετε τα φλούδια, τις καρδιές και τα κουκούτσια σ’ ένα τουλπανάκι.
- Τα βάζετε όλα, μέσα σε κατσαρόλα και τα σκεπάζετε με νερό.
- Προσθέτετε μια κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού και τα βράζετε μέχρις ότου μαλακώσουν.
- Απλώνετε σε τρυπητό ένα τουλπάνι και το βάζετε πάνω σε λεκάνη.
- Ρίχνετε στο τρυπητό τα κυδώνια με το χυμό τους. (Στύβετε καλά το τουλπάνι με τα φλούδια και τα κουκούτσια).
- Τα αφήνετε να στραγγίσουν μερικές ώρες, χωρίς να τα πιέσετε, για να μη θολώσει ο χυμός.
- Βράζετε το χυμό με τη ζάχαρη και «δένετε» το σιρόπι, όπως περιγράφετε στη παρακάτω συνταγή Μήλα πελτέ
Μήλα πελτέ
Υλικά
- Μήλα Μπελφόρ και Ρενέ
- Νερό
- Ζάχαρη
- Αρμπαρόριζα ή βανίλια
Εκτέλεση
- Πλένετε τα μήλα και τα κόβετε σε τέταρτα, χωρίς να αφαιρέσετε το φλούδι και τις καρδιές.
- Τα βάζετε σε κατσαρόλα και τα σκεπάζετε με νερό.
- Τα βράζετε μέχρις ότου μαλακώσουν.
- Βάζετε επάνω σε λεκάνη ένα τρυπητό και στρώνετε μέσα ένα τουλπάνι.
- Αδειάζετε μέσα τα βρασμένα μήλα με το χυμό και τα αφήνετε να στραγγίσουν μερικές ώρες.
- Τα πιέζετε ελαφρά για να μη θολώσει ο χυμός.
- Μετράτε το χυμό με φλιτζάνι τσαγιού.
- Τον βράζετε σε δυνατή φωτιά επί 3 λεπτά και προσθέτετε ¾ του φλιτζανιού τσαγιού ζάχαρη για κάθε φλιτζάνι τσαγιού χυμό.
- Ανακατεύεται μέχρις ότου λιώσει η ζάχαρη και αφήνετε το σιρόπι να βράσει σε δυνατή φωτιά επί 15 λεπτά. Το δοκιμάζετε ως εξής: Βυθίζετε το κουτάλι στο σιρόπι το βγάζετε και το αφήνετε να τρέξει από τη μια πλευρά του κουταλιού. Όταν κοντεύει να «δέσει» πέφτει σε δυο σταγόνες, που η μια απέχει από την άλλη ένα περίπου εκατοστό. Θα έχει δέσει, όταν οι δύο σταγόνες πέσουν ενωμένες.
- Προς το τέλος προσθέτετε στον πελτέ λίγη αρμπαρόριζα ή βανίλια και τον βάζετε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα.
- Τον σκεπάζετε όταν κρυώσει και πήξει.
Σημειώσεις
- Βάζετε τα μήλα ανάμικτα. Με τα “μπελφόρ” ο πελτές κάνει ωραίο χρώμα. Με τα “ρενέ” ή ξινόμηλα γίνετε νόστιμος.
- Πολύ νόστιμος πελτές γίνετε με μήλα και κυδώνια.