Πελτές κυδώνι – Πελτές μήλο

Τις προάλλες μαζέψαμε τα κυδώνια και κάναμε γλυκό του κουταλιού. Χθες σειρά είχε ο πελτές τον οποίο λατρεύω. Η συνταγή που ακολουθήσαμε και είχε απόλυτη επιτυχία, είναι από ένα παλιό βιβλίο μαγειρικής της Χρύσας Παραδείση.

Πελτές κυδώνι

Πελτές κυδώνι

Κυδώνι πελτέ

Υλικά

  • Κυδώνια
  • Ζάχαρη
  • Νερό
  • Χυμό λεμονιού
  • Αρμπαρόριζα

Εκτέλεση

  1. Πλένετε τα κυδώνια, τα καθαρίζετε και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.
  2. Δένετε τα φλούδια, τις καρδιές και τα κουκούτσια σ’ ένα τουλπανάκι.
  3. Τα βάζετε όλα, μέσα σε κατσαρόλα και τα σκεπάζετε με νερό.
  4. Προσθέτετε μια κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού και τα βράζετε μέχρις ότου μαλακώσουν.
  5. Απλώνετε σε τρυπητό ένα τουλπάνι και το βάζετε πάνω σε λεκάνη.
  6. Ρίχνετε στο τρυπητό τα κυδώνια με το χυμό τους. (Στύβετε καλά το τουλπάνι με τα φλούδια και τα κουκούτσια).
  7. Τα αφήνετε να στραγγίσουν μερικές ώρες, χωρίς να τα πιέσετε, για να μη θολώσει ο χυμός.
  8. Βράζετε το χυμό με τη ζάχαρη και «δένετε» το σιρόπι, όπως περιγράφετε στη παρακάτω συνταγή Μήλα πελτέ

Μήλα πελτέ

Υλικά

  • Μήλα Μπελφόρ και Ρενέ
  • Νερό
  • Ζάχαρη
  • Αρμπαρόριζα ή βανίλια

Εκτέλεση

  1. Πλένετε τα μήλα και τα κόβετε σε τέταρτα, χωρίς να αφαιρέσετε το φλούδι και τις καρδιές.
  2. Τα βάζετε σε κατσαρόλα και τα σκεπάζετε με νερό.
  3. Τα βράζετε μέχρις ότου μαλακώσουν.
  4. Βάζετε επάνω σε λεκάνη ένα τρυπητό και στρώνετε μέσα ένα τουλπάνι.
  5. Αδειάζετε μέσα τα βρασμένα μήλα με το χυμό και τα αφήνετε να στραγγίσουν μερικές ώρες.
  6. Τα πιέζετε ελαφρά για να μη θολώσει ο χυμός.
  7. Μετράτε το χυμό με φλιτζάνι τσαγιού.
  8. Τον βράζετε σε δυνατή φωτιά επί 3 λεπτά και προσθέτετε ¾ του φλιτζανιού τσαγιού ζάχαρη για κάθε φλιτζάνι τσαγιού χυμό.
  9. Ανακατεύεται μέχρις ότου λιώσει η ζάχαρη και αφήνετε το σιρόπι να βράσει σε δυνατή φωτιά επί 15 λεπτά. Το δοκιμάζετε ως εξής: Βυθίζετε το κουτάλι στο σιρόπι το βγάζετε και το αφήνετε να τρέξει από τη μια πλευρά του κουταλιού. Όταν κοντεύει να «δέσει» πέφτει σε δυο σταγόνες, που η μια απέχει από την άλλη ένα περίπου εκατοστό. Θα έχει δέσει, όταν οι δύο σταγόνες πέσουν ενωμένες.
  10. Προς το τέλος προσθέτετε στον πελτέ λίγη αρμπαρόριζα ή βανίλια και τον βάζετε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα.
  11. Τον σκεπάζετε όταν κρυώσει και πήξει.

Σημειώσεις

  • Βάζετε τα μήλα ανάμικτα. Με τα “μπελφόρ” ο πελτές κάνει ωραίο χρώμα. Με τα “ρενέ” ή ξινόμηλα γίνετε νόστιμος.
  • Πολύ νόστιμος πελτές γίνετε με μήλα και κυδώνια.

Σχετικά με ayla

Είμαι τεχνικός αμπελουργίας οινοτεχνίας, είμαι και λίγο καλλιτέχνης και πολύ πόντια!
Δημοσιεύθηκε στην Γλυκά και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *