Κολοκυθoκεφτέδες

Από το blog της Αρχοντίας
Γενικά χρησιμοποιώ το τηγάνι όσο λιγότερο γίνεται. Τόσο για λόγους υγείας, όσο και γιατί δεν μου αρέσει η βαριά γεύση του τηγανιτού, βρίσκω οτι καλύπτει την πραγματική γεύση των συστατικών. Οι ψευτοκεφτέδες όμως μας αρέσουν πολύ.

Εχω λοιπόν τροποποιήσει πολλές από τις γνωστές παραδοσιακές συνταγές, ώστε να αποφεύγω το τηγάνι. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο γευστικά, και πολύ πιο υγιεινό.

Κολοκυθοκεφτέδες

Κολοκυθοκεφτέδες

Υλικά

  • 5 μέτρια κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό τρίφτη, αλατισμένα και στυμένα
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ανιθο και μαιντανό ψιλοκομμένα
  • 500-600 γρ τυριά τριμμένα (εγώ βάζω ανθότυρο – φέτα – κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα σε ίσες ποσότητες)
  • 2 αυγά
  • 4 κουτ.σούπας αλεύρι
  • 1 +1/2 κουτ.γλυκού μπέικιν
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί σαν να είναι κιμάς και πλάθουμε μπιφτέκια.
Για το ψήσιμο έχουμε τις εξής επιλογές:
1) Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε – δεν το κάνω ποτέ!
2) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, 15-20′ λεπτά. Διευκολύνει να ψηθούν πάνω σε λαδόκολλα, ή όπως έκανα εγώ μέσα στις αντικολλητικές θηκούλες για τα μάφφινς, ελαφρά λαδωμένες με το πινέλο.
3) Αραιώνουμε το μείγμα με 1 αυγό επιπλεον και 1 φλυτζάνι γάλα να γίνει σαν πηχτή ζύμη του κέικ. Το ψήνουμε πάλι μέσα στις παραπάνω θηκούλες, αλλά γεμισμένες μέχρι 1cm από το χείλος, και κάνουμε σουφλεδάκια.

Η ίδια συνταγή γίνεται πολύ ωραία και με κίτρινη κολοκύθα.
Επίσης κάνω παραλλαγή ντοματοκεφτέδων, με ντομάτα κομμένη κυβάκια, αλατισμένη και στυμένη – εδώ όμως αλλάζω τα μυρωδικά και βάζω δυόσμο φρέσκο ή ρίγανη.

Πηγή: http://arhontia.blogspot.com/

About sifis

Screen cooking.
This entry was posted in Ορεκτικά, Στο Φούρνο, Τηγανητά, Λαχανικά and tagged , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Κολοκυθoκεφτέδες

  1. arhontia says:

    Καλησπέρα και καλορίζικο το site!
    Θα ήθελα να σχολιάσω στη συνταγή μου, ότι διαπίστωσα πώς σε ορισμένες ποιότητες αντικολλητικών ταψιών, χρειάζεται επιπλέον και αλεύρωμα, όχι μόνο λάδωμα, αλλιώς μπορεί να κολλήσουν. Καλύτερα λοιπόν αν επιλέξετε να τα ψήσετε στις θηκούλες των μάφφινς, ακτός από το λάδωμα να πασπαλίσετε και με λίγο αλεύρι για σιγουριά.

  2. μ’αρέσει πολύ η ιδέα του ψησίματος αντί για τηγάνι!

  3. captain says:

    Δυστυχώς ή ευτυχώς σε μερικα φαγητά δεν αλλάζει ο τροπος παρασκευής !
    Καλύτερα να μη τα φτιάχνουμε παρά να τους αλλάζουμε……..τα φώτα
    Αλλως τε πόσες φορές θα φάμε κολοκυθοκεφτέδες ?
    Κατα τα άλλα πολύ ωραία η συνταγή
    Οχι όμως κολοκυθοκεφτέδες muffin !

  4. Αρχοντια says:

    Ολα αλλάζουν!! Ευτυχώς!! Το στάσιμο με κουράζει. Αλλωστε με τις δοκιμές βρίσκεις καινούρια πράγματα. Δεν χάνει κανείς τίποτα να δοκιμάσει εναλλακτικές λύσεις για να γλυτώσει καμιά θερμίδα! Η συγκεκριμένη συνταγή, δεν έχασε σε τίποτα σε σχέση με τα τηγανιτά παρά μόνο την τηγανίλα.

  5. OLGA says:

    συμφωνω απολυτα με την Αρχοντια, επικροτω καθε προσπαθεια αποφυγης τηγανησματος

  6. Λίντα says:

    Όταν οι άνθρωποι έτρωγαν τηγανιτά, πήγαιναν από την Αθήνα στη Λαμία με τα πόδια ! Συμφωνώ και επαυξάνω με την Αρχοντία, μακάρι τέτοιου είδους αλλαγές να γίνονται συνέχεια! Εγώ πάντως και τους ρεβυθοκεφτέδες (φοβερός καλοκαιρινός μεζές) τους ψήνω στη λαδόκολλα στο φούρνο και είναι πεντανόστιμοι, σαν να βγήκαν από το καλλίτερο τηγάνι!!

  7. λίνα says:

    καλημέρα κακά κορίτσια ΄’ετσι κάνουν βρέ σας ψάχνω και παθαίνω σύνδρομο στέρησης όπως όταν έκοψα τσιγάρο οταν δεν μπορώ να μπώ στο ΄χανγκρυ κλεφτά απο το γραφείο ρουφώντας την πρώτη τζούρα καφέ τι έγινε το χάνγκρυ μας βαρέθηκε πιά τι μάθατε????
    θα επικοινωνώ από εδώ μαζί σας α΄ν και οι περισότερες έχετε φύγει διακοπές καλά να περνατε καλο καλοκαίρι φιλάκια Λίνα

  8. kleiw says:

    tous eftiaksa shmera!!! kai ebala tyri sogias(nhsteisima)kai fusika sta formakia!!!
    eginan tayma!!!ta proteinw anepifylakta!!!
    filakia!!!

  9. Sylvia says:

    Μπραβο! Επιτελους καποιοι δινουν ιδεες και δυνατοτητες προς αποφυγην του τηγανισματος!

  10. Βασιλης says:

    Endiaferoysa syntagh alla auto den einai kolokuthokeftedes. Einai kolokuthokati…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *