Κυδώνι γλυκό κουταλιού

Η συνταγή είναι της Σοφίας Σκούρα.

Κυδώνι γλυκό κουταλιού

Κυδώνι γλυκό κουταλιού

Υλικά

  • 1 1/4 (1,250 γρ.) κιλού καθαρισμένο κυδώνι
  • 1 1/4 (1,250 γρ) κιλού ζάχαρη
  • 2 φλυτζάνια νερό
  • 2 – 3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1/2 φλυτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα

Εκτέλεση

  1. Διαλέγουμε μεγάλα αφράτα κυδώνια, τα καθαρίζουμε από την φλούδα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και κατόπιν σε πιο μικρά κομματάκια (λίγο πιο χοντρά από σπιρτόξυλα) και τα ρίχνουμε σε νερό. Το κυδώνι μπορεί να γίνει και σε χοντρό τρίφτη.
  2. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν με τις 2 φλυτζάνες νερό σκεπασμένα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Ανοίγουμε μετά το καπάκι, ρίχνουμε την ζάχαρη και δυναμώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και τις βανίλιες ή την αρμπαρόριζα και τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  4. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Παρατηρήσεις

  • Αν δεν έχετε αρμπαρόριζα μπορείτε εναλλακτικά να αρωματίσετε το γλυκό με 2 βανίλιες
  • Την συνταγή την κάνω χρόνια με επιτυχία, εγώ έβρασα τα κυδώνια γύρω στα 25 λεπτά πριν ρίξω την ζάχαρη, εξαρτάται και πόσο σκληρά είναι τα κυδώνια σας.
  • Στα γλυκά του κουταλιού μην ξεχνάτε να ξαφρίζετε τον αφρό και να τα βράζετε πάντοτε ξεσκέπαστα.
  • Αν δεν έχετε μεγάλη πείρα στα γλυκά του κουταλιού για το πότε ακριβώς δένει το σιρόπι στάξτε σε ένα πιατάκι με νερό δυο τρεις σταγόνες από το σιρόπι, αν σχηματιστεί ένας σφιχτός βόλος τότε είναι έτοιμο.

Καλή επιτυχία.

This entry was posted in Γλυκά and tagged , . Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *