Λικέρ κούμαρο – μέρος 1ο

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Είναι η πρώτη φορά που το επιχειρώ, και βάδισα σχεδόν στα τυφλά αφού δεν βρήκα πουθενά συνταγή για να την ακολουθήσω!

Βρήκα μόνο σε ξένες σελίδες, και διαβάζοντας και συνταγές για λικέρ φράουλα και μούρο, που είναι πολύ μαλακά φρούτα, έβγαλα ένα συμπέρασμα … ή μάλλον βάδισα στα τυφλά, όπως είπα, κι έφτιαξα λικέρ με δυο τρόπους!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι δεν είχα αλκοόλη 50 vol όπως έλεγαν όλες οι συνταγές. Προχώρησα όμως με αυτήν που είχα γιατί σ” ένα βιβλίο συνταγών λικέρ που έχω έλεγε ότι οι αλκοολικοί βαθμοί του λικέρ είναι καθαρά θέμα γούστου.

Λικέρ κούμαρο – Συνταγή Νο 1

Υλικά

  • 1 κιλό κούμαρα
  • 1 λίτρο τσίπουρο χωρίς αρώματα 25 vol
  • 250 γραμμ. νερό
  • 500 γραμμ. ζάχαρη

Εκτέλεση

To σιρόπι

Έβρασα τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά κι έγινε ένα πηκτό σιρόπι. Το άφησα να κρυώσει εντελώς και το ανακάτεψα για λίγη ώρα με το τσίπουρο για να ομογενοποιηθεί.

Τα κούμαρα στο μπλέντερ

Τα κούμαρα στο μπλέντερ

Χτύπησα στο μπλέντερ τα κούμαρα (ήταν ήδη σχεδόν λιωμένα από την ταλαιπωρία – ευαίσθητο φρούτο!) και έγιναν πολτός.

Άδειασα τον πολτό στο σιρόπι...

Άδειασα τον πολτό στο σιρόπι...

...και προσπάθησα να το ανακατέψω καλά

...και προσπάθησα να το ανακατέψω καλά

Άδειασα τον πολτό στο σιρόπι και προσπάθησα να το ανακατέψω καλά, αλλά δεν τα κατάφερα! Νομίζω πως έπρεπε να αφήσω τα κούμαρα ολόκληρα.

...θα είναι έτοιμο σε 6 μήνες

...θα είναι έτοιμο σε 6 μήνες

Τα έβαλα σ” ένα βάζο το έκλεισα αεροστεγώς και σύμφωνα μ” αυτά που διάβασα θα είναι έτοιμο σε 6 μήνες!!! Θα περιμένουμε πολύ για τα αποτελέσματα!!!

Μετά τους 6 μήνες φιλτράρουμε και βάζουμε το λικέρ σε μπουκάλι. Αν είναι πολύ δυνατό το λικέρ (που πιθανότατα θα είναι) θα το αραιώσω με σιρόπι, το οποίο θα είναι λίγο ή πολύ γλυκό ανάλογα με την γλυκύτητα που θα έχει το λικέρ.

Μακροχρόνια «ιστορία» αλλά τόσο που αγαπώ τα λικέρ και τα κούμαρα θα φτιάχνω κάθε χρόνο!

Λικέρ κούμαρο – Συνταγή Νο 2

Υλικά

  • 1 κιλό κούμαρα
  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • Tσίπουρο χωρίς αρώματα 19 vol

Εκτέλεση

Εδώ ακολούθησα τον παραδοσιακό απλό τρόπο της γιαγιάς μου, που έφτιαχνε τα λικέρ. Όχι κούμαρο αλλά διάφορα άλλα φρούτα.

Έβαλα σε βάζα τα κούμαρα ολόκληρα και τα σκέπασα με την ζάχαρη

Έβαλα σε βάζα τα κούμαρα ολόκληρα και τα σκέπασα με την ζάχαρη

Έβαλα σε βάζα τα κούμαρα ολόκληρα και τα σκέπασα με την ζάχαρη. Θα τα αφήσω στον ήλιο για 15 μέρες και μετά θα προσθέσω το τσιπουρο, το οποίο θα είναι λιγότερων βαθμών γιατί δεν μπαίνει νερό σ” αυτήν την συνταγή.

Μόνο που ξεχάστηκα κι όπως φαίνεται στην φωτογραφία έκλεισα καλά το καπάκι, ενώ έπρεπε να βάλω από ένα κομμάτι ύφασμα ώστε να φεύγει το αέριο που δημιουργείται από την ζύμωση των φρούτων με τη ζάχαρη.

Μετά θα φιλτράρω και θα δούμε το αποτέλεσμα …

… κι ο Θεός βοηθός!!!

Αν κάποιος ξέρει από λικέρ κούμαρο, ή έχει γενικά πείρα στα λικέρ κι εντόπισε λάθη ή έχει κάποιες παρατηρήσεις θα χαρώ πολύ να τις ακούσω … διαβάσω … με την ανταλλαγή απόψεων όλα γίνονται καλύτερα!

Λικέρ κούμαρο – μέρος 2ο …η συνέχεια

Λικέρ κούμαρο - μέρος 1ο, 5.0 out of 5 based on 1 rating

About ayla

Είμαι τεχνικός αμπελουργίας οινοτεχνίας, είμαι και λίγο καλλιτέχνης και πολύ πόντια!
This entry was posted in Ποτά and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Λικέρ κούμαρο – μέρος 1ο

  1. Georgia says:

    Προπαθώντας να κάνω τη Συνταγή Νο 1, όπου ο πολτός των κούμαρων αναμυγνείεται με το σιρόπι και μετά ανακατέυεται και φυλάσσεται σε βάζο, προέκυψε το εξής ερώτημα:

    Πόσος αέρας επιτρέπεται να υπάρχει στο βάζο με το μίγμα;

    Ως εκ τούτου, τι διεργασία πραγματοποιείται μέσα στο βάζο κατά τη διάρκεια της «ωρίμανσης»: αλκοολική ζύμωση των σακχάρων ή εκχύλιση τους στην ήδη υπάρχουσα αλκοόλη του μίγματος; Μήπως τα μικρόβια του ατμοσφαιρικού αέρα μέσα στο βάζο επιμολύνουν το μίγμα;

    Μια διαφωτιστική απάντηση σχετικά με τη διατήρηση του μίγματος και τη ποσότητα του αέρα σ” αυτό θα την εκτιμούσα πολύ.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Γεωργία

  2. ayla says:

    Γεωργία γεια σου!

    Δεν ξέρω να σου πω για το θέμα του αέρα, αλλά φαντάζομαι ότι όσο λιγότερος αέρας υπάρχει σ΄ένα σφραγισμένο δοχείο με αλκοόλη, τόσο το καλύτερο.
    Εγώ είχα βάλει μεγάλο δοχείο γιατί δεν είχα κατάλληλο μέγεθος δοχείου. Τα λικέρ που φτιάχνω προτιμώ να τα βάζω πάντα σε δοχείο που να αφήνει από πάνω ελάχιστο κενό. άλλωστε όλες οι συνταγές αυτό προτείνουν, αλλά ποτέ δεν έμαθα το γιατί.

    Τα μικρόβια του αέρα που πιθανώς να εγκλωβιστούν στο βάζο δεν νομίζω να επιβιώσουν από την πολύ αλκοόλη.

    Αν κάποιος-α ξέρει κάτι παραπάνω ας μας διαφωτίσει!

  3. Constantina says:

    Ευχαριστώ τόσο για τη συνταγή… έκανα μια μικρή παραλλαγή και των δύο… τη ζάχαρη μαζί με το τσίπουρο χωρίς να το κάνω σιρόπι πρώτα και χωρίς νερό. αν μου βγει βαρύ θα προσθέσω σιρόπι μετά. Θα το αφήσω για 2 μήνες, έτσι λέω, και θα σου πω πως πήγε! Διαβάζοντας τα σχόλιά σου για το χρώμα σκέφτηκα ότι αν δεν βγει καθόλου στον ήλιο θα διατηρήσει το χρώμα περισσότερο.. όσο για τη θολούρα νομίζω έχει κάτι να κάνει με τη ζύμωση… Θα το πιούμε στην υγειά σου όταν ετοιμαστεί!!!! Εύχομαι να έχεις πάντα διάθεση να φτιάχνεις και να μοιράζεσαι για να απολαμβάνουμε κι εμείς την έμπνευσή σου!

  4. ayla says:

    Κωνσταντίνα χαίρομαι που προχώρησες ένα βήμα πιο «πέρα» :)
    Διάβασα όμως λίγα παραπάνω από την τελευταία φορά που απάντησα. Πουθενά δεν βρίκα να κάνει κάποιο σχόλιο κανένας για τον αέρα, να φανταστώ λοιπόν ότι δεν έχει σημασία; ίσως!
    Όσων αφορούν τις διεργασίες δεν νομίζω να γίνεται αλκοολική ζύμωση των ζαχάρων γιατί σε τόσους αλκοολικούς βαθμούς δεν ζούνε ζύμες! Σίγουρα όμως γίνεται εκχύληση. Μικρόβια …. δύσκολα θα βρούμε ζωντανά μικρόβια σε αλκοόλη!
    Τα χρώματα και της 1ης συνταγής και της 2ης έγιναν πλέον ίδια.

    Ελπίζω να διαφώτισα λίγο γιατί δεν είμαι ειδικός στα αποστάγματα – λικέρ! Για το κρασί μπορώ να δώσω πολύ περισσότερες πληροφορίες! ;)

    Θα περιμένω με αγωνία τα νέα σου από το λικέρ! Η έμπνευση της μιας να συμπληρώνεται από την έμπνευση της άλλης! έτσι θα γίνουμε μεγάλες … λικεροφτιάχτρες :D
    Αυτές τις μέρες κάνω λικέρ από τσάπουρνα. Μόλις τελειώσω θα δημοσιεύσω κι αυτήν την συνταγή (δεν είναι δική μου έμπνευση) και θα το πιώ κι εγώ στην υγειά σου!

    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Καλή μας επιτυχία!!!
    Αγλαΐα

  5. Αλεξάνδρα Μαρκούλη says:

    Βρέθηκα με κάποια κούμαρα ,όχι πολλά αλλά επειδή τα μάζεψα μόνη μου απο το βουνό σκέφτηκα να τα κάνω λικέρ!! Πειραματίζομαι για πρώτη φορά..Τα έβαλα με ζάχαρη σε βάζο και με ύφασμα απο πάνω και τα έχω τώρα 15 μέρες στο μπαλκόνι…Ποιο νομίζετε οτι πρέπει να είναι το επόμενο βήμα ..Μόνο που θα πρέπει να είναι γρήγορο γιατί νομίζω πως αν δεν το κάνω θα πρέπει να το πετάξω το υλικό !!Πόσο να κρατήσει!!…

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>