Μαρμελάδα τσάπουρνο

Οι τσαπουρνιές (Prunus spinosa) ουκ ολίγες στην περιοχή μου, αλλά εγώ δεν είχα ιδέα πως να διαχειριστώ αυτό το φρούτο. Ήρθε όμως και η ώρα να το μάθω κι αυτό, και φυσικά έτσι όπως είμαι …κουτσομπόλα σιγά μη δεν το πω! Ο τίτλος βέβαια θα μπορούσε να μην είναι απλά «μαρμελάδα τσάπουρνο» αλλά –όπως θα διαπιστώσετε- «η οδύσσεια μιας μαρμελάδας» …

Μαρμελάδα από τσάπουρνα

Μαρμελάδα από τσάπουρνα

Υλικά

  • τσάπουρνα
  • ζάχαρη
  • ξινό σκόνη

Εκτέλεση

  1. Μαζεύουμε τσάπουρνα, όσα θέλουμε ή όσα αντέξουμε γιατί το φυτό αμύνεται με τα αγκάθια του.
  2. Τα βάζουμε να βράσουν για λίγο, με νερό όσο να τα σκεπάζει. Μόλις σκάσει ο φλοιός και φανεί η κίτρινη σάρκα τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Αφήνουμε τους καρπούς τουλάχιστον μια ώρα μέσα στο νερό για να εκχυλίσουν. Εγώ λόγο χρόνου τα άφησα μέχρι την επόμενη μέρα και μου άρεσε πολύ το βαθυκόκκινο χρώμα του χυμού.
  4. Σουρώνουμε και κρατάμε το χυμό αλλά δεν πιέζουμε καθόλου τους καρπούς. Δεν θέλουμε καθόλου από την σάρκα!
  5. Για κάθε 2 ποτήρια χυμού, βάζουμε 1 ποτήρι ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
  6. Τελειώνουμε την μαρμελάδα βράζοντάς την δύο ή τρεις φορές, αλλά όχι την ίδια μέρα.
  7. Στην τρίτη βράση προσθέτουμε και ένα κουταλάκι του γλυκού ξινό. (δεν μου άρεσε η ιδέα γιατί το φρούτο είναι αρκετά ξινό και στυφό από μόνο του) Έβαλα λιγότερο από μισό κουταλάκι.

Προσοχή, τα τσάπουρνα έχουν πάρα πολύ πηκτίνη και η μαρμελάδα πήζει πολύ παρόλο που είναι από σκέτο χυμό. Πρέπει οπωσδήποτε να βράσει σε μέτρια φωτιά.

Παρόλο που μου το τόνισαν και το ήξερα, την τρίτη φορά ξέχασα το μάτι της κουζίνας στο δυνατό και η μαρμελάδα έπηξε και μαστίχωσε τόσο πολύ που ήταν πολύ δύσκολο να πάρω μια κουταλιά. Άσε που το ξινό ήρθε τόσο πολύ που ήταν πολύ ξινή, δεν τρωγόταν με τίποτα ενώ στην πρώτη και δεύτερη βράση που δοκίμασα ήταν ωραιότατη!

Τώρα; Να την πετάξω; Λυπόμουν τον κόπο μου και τα τσιμπήματα στο μάζεμα! Έπρεπε να αυτοσχεδιάσω και να θυμηθώ όσα έμαθα για τις μαρμελάδες και τα φρούτα!

Για να διορθώσω έπρεπε να βάλω νερό και ζάχαρη και να ξαναβράσω –πράγμα που δεν ήθελα– ή έπρεπε να προσθέσω ένα γλυκό φρούτο για να διορθωθεί η οξύτητα, και με πολύ λίγη πηκτίνη.

Συμπτωματικά είχα βρασμένες φέτες μήλων γιατί είχα κάνει και σιρόπι μήλου ταυτόχρονα με την μαρμελάδα. Το μήλο έχει μέτρια ποσότητα πηκτίνης. Αν δεν τύχαιναν τα μήλα θα διόρθωνα με μπανάνα.

Πέρασα από το σουρωτήρι μακαρονάδας –πιέζοντας με το χέρι- τις φέτες και ξεχώρισε η σάρκα από τα φλούδια και τα κουκούτσια. Πήρα πολτό μήλου σε ίση ποσότητα με την μαρμελάδα πρόσθεσα ζάχαρη σε αναλογία για 1 κιλό πολτό 800 γρ, ζάχαρη και τα έβαλα να βράσουν. Μόλις άρχισε λίγο να δένει η μαρμελάδα μήλο την ανακάτεψα μαζί με την μαρμελάδα τσάπουρνα και τα άφησα να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει σωστά. Έγινε μια ωραία μαρμελάδα με υπέροχη υφή και γεύση.

Τους καρπούς των τσάπουρνων δεν τους πέταξα! Όπως μου είπαν τους έβαλα σε βάζα με ζάχαρη στον ήλιο να φτιάξω και λικέρ. (όχι όλους, ήταν πολλοί! Τους υπόλοιπους τους φάγανε οι κοτούλες!)

Καλή επιτυχία.

Σχετικά με ayla

Είμαι τεχνικός αμπελουργίας οινοτεχνίας, είμαι και λίγο καλλιτέχνης και πολύ πόντια!
Δημοσιεύθηκε στην Φρούτα, Γλυκά. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

4 απαντήσεις στο Μαρμελάδα τσάπουρνο

  1. Ο/Η Βανα λέει:

    Σε ευχαριστω πρωτα για τις συνταγες σου και να σε ρωτησω, αυτο που μενει απο τα τσαπουρνα το φρουτο το κανουμε κατι ή το πεταμε; Αν δεν σου ειναι κοπος απαντησε μου!

  2. Ο/Η Αγγελόπουλος Γιάννης. λέει:

    Καλημέρα!!!! Μόνο του το τσάπουρνο είναι αρκετά στυφό . Με μήλο 1 πρός 2 ή με Ρόδι και μήλο 1 προς 1/2 και 1/2, καλύτερο. Με όλες τις συνθέσεις ταιριάζει πολύ με γιαούρτι. Ο επόμενος συνδυασμός θα είναι Τσάπουρνο με κυδώνι, αλλά και τσάπουρνο με κυδώνι και σταφίδα.!!. Είναι ωραίο ,αλλά και δύσκολο φρούτο. Να το βοηθήσουμε να γίνει ο καλύτερος συνδυασμός.!!

  3. Ο/Η Νικόλας λέει:

    Καλησπέρα, πού μπορούμε να αγοράσουμε τσάπουρνα;

  4. Ο/Η Στέφανος λέει:

    Το φρούτο αυτό πρέπει να πάρει μια ψύξη στον καταψύκτη πρώτα. Αν παγώσει έστω μια φορά θα φύγει το στυφο και θα αλλάξει γεύσει προς τπ πολύ καλύτερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *