Ζητείται: Συνταγή Γιαουρτλού

ΨΑΧΝΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ (ΣΙΣ ΚΕΜΠΑΠ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ) ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ?

Σχετικά με sifis

Screen cooking.
Δημοσιεύθηκε στην Κρέατα, Ερωτήσεις και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

4 απαντήσεις στο Ζητείται: Συνταγή Γιαουρτλού

  1. Ο/Η sifis λέει:

    Με μια γρήγορη αναζήτηση βρήκα τρεις συνταγές online.
    Γιαουρτλού [portal.kathimerini.gr] – Από το portal της εφημερίδας Καθημερινή
    Γιαουρτλού [www.fisheye.gr] – από τον ιστοχώρο “οι συνταγές της παρέας
    Γιαουρτλού (Σουτζουκάκια με σάλτσα ντομάτας και γιαουρτιού) – από το flash.gr

  2. Ο/Η σοφια λέει:

    Υλικά (για 8 μερίδες)

    Για το μείγμα του κυιμά:

    1,5 κιλό κυιμά μοσχαρίσιο
    500 γρ.(2 κουτιά) γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
    1/2 ματσάκι μαιδανό μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα (για τον κυιμά)
    1 αυγό
    2 κουτάλια σούπας-κοφτά αλάτι
    1 κουταλάκι γλυκού-κοφτό λευκοπίπερο

    Για τη σάλτσα της ντομάτας:

    1,5-2 κιλά ντομάτες φρέσκες ώριμες στον τρίφτη χωρίς τη φλούδα ή αντίστοιχη ποσότητα αποφλοιωμένα ντοματάκια κονσέρβας
    1 κουτάλι σούπας ντοματοπελτέ
    1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα (πούδρα κόκκινου γλυκού πιπεριού)
    1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
    1 κύβο ζωμού βωδινού
    1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι

    Για τη γιαουρτοσώς:

    750 -περίπου, γραμμάρια γιαούρτι αγελαδινό στραγγιστό
    5 σκελίδες σκόρδου πρεσσαρισμένες
    1 κουταλιά αλάτι
    λίγο ξύδι (αν υπάρχει με estragon)

    Και για το γαρνίρισμα:

    4 κρεμμύδια σε ροδέλλες
    1/3 ματσάκι μαϊδανού, μόνο φύλλα ψιλοκομμένα

    Ετοιμασία

    Σε μια ανάλογη λεκάνη αναμειγνύετε και ζυμώνετε καλά τον κυιμά με τα υλικά του δηλαδή μαϊδανό, αυγό, αλάτι, πιπέρι και το γάλα ώσπου να το απορροφήσει. Προσοχή: Τον κυιμά με αυτό το μείγμα (επειδή δεν μπαίνει καθόλου ψωμί και δουλεύεται μόνο με γάλα) τον ετοιμάζετε από την προηγουμένη το βράδυ και τον τοποθετείτε ξέσκεπο στο ψυγείο για να τραβήξει, επί 12-15 ώρες τουλάχιστον, ώστε να μπορείτε να το πλάσετε. Την επομένη, πλάθετε σουτζουκάκια κλασσικά, δηλαδή στενόμακρα, και τα τοποθετείτε σε πιατέλα αλειμένη με λίγο ελαιόλαδο ώστε να μην κολλάνε όταν θα τα παίρνετε για ψήσιμο.

    Σε μια ρηχή και φαρδειά κατσαρόλα, ετοιμάζεται η σάλτσα. Στην αρχή μπαίνει η ντομάτα να τραβήξει και στη συνέχεια προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά της, δηλαδή το ζωμό διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό, τον τοματοπολτό, την πάπρικα, το αλάτι και τη ζάχαρη, να πάρει και με αυτά μία βράση ώσπου να δέσει κάπως.
    Σε ένα ανάλογο μπολ φτιάχνετε την σως του γιαουρτόσκορδου, ανακατεύοντας καλά το γιαούρτι με το πρεσσαρισμένο σκόρδο, το αλάτι και το ξύδι. Ετοιμάζετε σε ένα πιάτο τα κρεμμύδια σε ροδέλλες και τον ψιλοκομμένο μαιδανό. Αφού είστε έτοιμοι με τα παραπάνω, ψήνετε τα σουτζουκάκια στα κάρβουνα, σε ηλεκτρική σχάρα, ή στο grill (ανάλογα τι διαθέτετε και τι σας βολεύει) περίπου από 5 λεπτά πάνω΄-κάτω, λαδώνοντάς τα ελαφρά με ένα πινέλο. Εχοντας έτοιμα τα πιάτα και ζεσταμένη την σάλτσα σερβίρετε σε τρεις φάσεις: πρώτα βάζετε σε κάθε πιάτο 4-5 σουτζουκάκια. Αμέσως μετά τα περιχύνετε με την σάλτσα της ντομάτας και τελευταία απλώνετε σε κάθε σουτζουκάκι μια κουταλιά γιαουρτοσώς που αυτή σε λίγο, καθώς ζεσταίνεται, θα ρευστοποιηθεί περισσότερο και θα αναμειχθεί με την σάλτσα της ντομάτας. Από πάνω γαρνίρετε με τις ροδέλλες του κρεμμυδιού και ψιλοκομμένο μαϊδανό.

    Το γιαουρτλού πάει εξίσου καλά (λόγω σκόρδου) με ρετσίνα ή μ’ ένα ροζέ ξηρό (sec), και συνοδεύεται με πράσινη σαλάτα.

  3. Ο/Η sifis λέει:

    Ευχαριστώ πολύ σοφία, να πώ επίσης ότι η συνταγή είναι αυτή που υπάρχει και στο flash.gr από τον Θέμη Λιβεριάδη. (3o link στο πρώτο σχόλιο)

    Θα παρακαλούσα να μην γράφονται συνταγές χωρίς να αναφέρεται η πηγή.

  4. Ο/Η milton λέει:

    Φίλοι μου συνταγή για «Κεμπάπ Γιαουρτλού» υπάρχει κι εδώ:

    http://www.all4beer.com/a4b/index.php?option=com_fireboard&Itemid=27&func=view&id=3391&catid=43

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *