Μπακλαβάς με φύλλο σοκολάτας και καραμέλας

Εντυπωσιακός μπακλαβάς με φιστίκι Αιγίνης και δίχρωμο φύλλο κρούστας.

Μπακλαβάς με φύλλο σοκολάτας και καραμέλας

Μπακλαβάς με φύλλο σοκολάτας και καραμέλας

Υλικά

  • 1/2 κιλό πατάτες
  • 1/2 κιλό φύλλα καραμέλας για μπακλαβά
  • 800 γρ. φιστίκια Αιγίνης ωμά και καθαρισμένα από τον φλοιό τους
  • 800 ml νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 400 γρ. βούτυρο φρέσκο

Εκτέλεση

Το γλυκό μόλις ετοιμάστηκε

Το γλυκό μόλις ετοιμάστηκε

...καμένο με το βούτυρο...

…καμένο με το βούτυρο…

...στο φούρνο...

…στο φούρνο…

  1. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ανάψω τον φούρνο στους 170 βαθμούς για να προθερμανθεί καλά.
  2. Άλεσα ελαφρά τα φιστίκια στο μούλτι.
  3. Βουτύρωσα το ταψί με φρέσκο βούτυρο, στον πάτο και στα πλάγια.
  4. Μέτρησα τα φύλλα και χώρισα 6 σοκολάτας 5 καραμέλας και για την διακόσμηση 3 σοκολάτας και 3 καραμέλας.
  5. Άπλωσα στο ταψί τα 6 φύλλα τα οποία κάθε φορά τα βουτύρωνα αλλά πολύ ελαφρά. Μετά άρχισα να βάζω φιστίκι (δεν πρόσθεσα τίποτα στο φιστίκι, το έβαλα σκέτο) και έβαζα φύλλο – φιστίκι εναλλάξ (και τα φύλλα τα έβαζα εναλλάξ καραμέλα-σοκολάτα) μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, εκτός από τα 5 φύλλα καραμέλας που είχα χωρίσει. Φυσικά τα φύλλα τα βουτύρωνα ελαφρά.
  6. Στο τέλος έβαλα και τα 5 τελευταία φύλλα καραμέλας πάλι με ελαφρύ βουτύρωμα.
  7. Τα φύλλα της διακόσμησης τα έκοψα στη μέση και κατά μήκος. Τα σούρωσα και τα έστριψα ώστε να γίνει ένα δίχρωμο “σχοινί”. Τα άπλωσα πάνω στο γλυκό και το έκοψα σε κομμάτια.
  8. Το υπόλοιπο βούτυρο που έμεινε το έκαψα σε ένα τηγανάκι μέχρι που κάπνισε, και μ΄αυτό έκαψα τα φύλλα από πάνω. Το βούτυρο τσιτσίριζε πάνω στο ωμό κρύο γλυκό.
  9. Το έβαλα στο φούρνο για 40 λεπτά και ψήθηκε πολύ καλά!
  10. 10 λεπτά πριν ψηθεί το γλυκό έφτιαξα το σιρόπι με το νερό τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Το άφησα 5 λεπτά από την ώρα που άρχισε να βράζει.
  11. Έριξα το καυτό σιρόπι στο καυτό γλυκό με την κουτάλα για να πάει παντού και να μουσκέψουν καλά όλα τα κομμάτια.

Σχετικά με ayla

Είμαι τεχνικός αμπελουργίας οινοτεχνίας, είμαι και λίγο καλλιτέχνης και πολύ πόντια!
Δημοσιεύθηκε στην Στο Φούρνο, Γλυκά και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *