Την συνταγή αυτή την κάνω χρόνια και πάντα μου πετυχαίνουν.
Υλικά
- 1 ποτήρι λάδι
- 3/4 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- 3/4 φλυτζάνα ζάχαρη
- 1/4 φλυτζάνα κονιάκ
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ γαρύφαλο
- 1 μπέκιν
- 1 κ.γ σόδα
- Αλεύρι όσο σηκώσει (550-600 γρ)
- καρυδόψυχα για το πασπάλισμα
Υλικά για το σιρόπι
- 2 φλυτζάνες ζάχαρη
- 2 φλυτζάνες νερό
- 1,5 φλυτζάνα μέλι
- 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
- Χτυπάμε πρώτα το λάδι με την ζάχαρη για να διαλυθεί καλά.
- Ανακατεύουμε την σόδα με τον χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε και αυτόν.
- Στην συνέχεια βάζουμε το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλο και το μπέκιν.
- Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ότι σχήμα θέλουμε (όχι πολύ μεγάλα γιατί φουσκώνουν στο ψήσιμο) και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 για 20′.
- Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι βραζοντάς το για 5-6′.
- Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ένα μεγάλο ταψί και τα περιχύνουμε με το σιρόπι.
- Μόλις περάσει λίγη ώρα τα γυρνάμε και από την άλλη πλευρά.
- Οταν είναι έτοιμα τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με την καρυδόψυχα.
Σημειώσεις
- Τα μελομακάρονα για να γίνουν αφράτα δεν θέλουν πολύ ζύμωμα.
- Πρέπει να προσέξετε το ψήσιμο γιατί αν ψηθούν παραπάνω δεν απορροφούν καλά το σιρόπι.
- Αν θέλετε στην ζύμη μπορείτε να προσθέσετε και ξύσμα πορτοκαλιού για περισσότερο άρωμα.