Μπαχαρικά με καλύτερο άρωμα

Ενας από τους ευκολώτερους τρόπους να αναδείξετε την γεύση και να βελτιώσετε την μαγειρική σας είναι να ξεφορτωθείτε τα βαζάκια με τα έτοιμα τριμμένα μπαχαρικά και να τα αντικαταστήσετε με ολόκληρα μπαχαρικά που θα τρίβετε μόνοι σας.

Spices
© Photographer: Janet Layher
Agency: Dreamstime.com

Ζεστένοντας ολόκληρα μπαχαρικά, στεγνά ή με λίγο λάδι σε τηγάνι, βελτιώνετε το άρωμα τους και του δίνετε πιο ολοκληρωμένο χαρακτήρα.

Αλέστε ολόκληρα μπαχαρικά για φρεσκάδα και άρωμα

Τα ολόκληρα μπαχαρικά έχουν περίπου τετραπλάσιο χρόνο ζωής από τα τριμμένα και αυτό γιατί το άρωμά τους προστατεύεται από το κάλυμμα των σπόρων τους και δεν απελευθερώνεται αν δεν αλεστούν ή ζεσταθούν.

Ενας μύλος του καφέ αφιερωμένος αποκλειστικά στα μπαχαρικά κάνει το άλεσμα τους παιχνιδάκι, ενώ για μικρές ποσότητες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα γούδι.

Ζεστάνετε τα μπαχαρικά σας για βαθύτερο άρωμα

Τα ολόκληρα μπαχαρικά συμπεριφέρονται καλύτερα στο ζέσταμα από τα τριμμένα τα οποία μπορούν εύκολα να καούν.

Μπορείτε να ψήσετε τα μπαχαρικά σας στον φούρνο ή να επιλέξετε το τηγάνι όπου θα έχετε μεγαλύτερο έλεγχο. Επιλέξτε τηγάνι με πλατιά βάση πάνω από χαμηλή, ελεγχόμενη θερμοκρασία. Κουνήστε το τηγάνι ή ανακατέψτε τα μπαχαρικά σας με ξύλινη κουτάλα όσο ζεστένονται. Θα είναι έτοιμα όταν το άρωμα τους γίνει έντονο και το χρώμα τους λίγο πιο σκούρο από το κανονικό.

Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει από δύο ως πέντε λεπτά ανάλογα με το είδος του μπαχαρικού, την θερμοκρασία και το τηγάνι που επιλέξατε. Μόλις είναι έτοιμα βγάλτε τα αμέσως από το τηγάνι για να μην καούν. Αφήστε τα να κρυώσουν και αλέστε τα.

Μπορούν να διατηρηθούν καλά κλεισμένα για μερικές εβδομάδες χωρίς να χάσουν το άρωμά τους. Μπορείτε να ζεστάνετε δύο ή περισότερα είδη μπαχαρικού στο τηγάνι κάθε φορά. Ξεκινήστε με αυτά που θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο να ψηθούν και προσθέστε σταδιακά μικρότερα σε όγκο, καταλήγοντας με τυχόν τριμμένα μπαχαρικά που έχετε για ζέσταμα, λίγο πριν βγάλετε το τηγάνι από την φωτιά.


Το ζεστό λάδι αναδεικνύει το άρωμα των μπαχαρικών

Το ζέσταμα των μπαχαρικών σε λάδι είναι μια μέθοδος που όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει. Κάθε φορά που ζεστένουμε λάδι στο τηγάνι και προσθέτουμε ψιλοκομμένο σκόρδο κάνουμε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα.

Το άρωμα του σκόρδου γίνεται πιο έντονο και διαποτίζει το λάδι και κατ’ επέκταση το τελικό μας πιάτο.

Χρησιμοποιήστε την τεχνική του τηγανίσματος σε λάδι μόνο για μπαχαρικά που βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν το μαγείρεμα.

Αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε αλεσμένα, πρώτα αλέστε τα και μετά τηγανίστε τα. Τα αλεσμένα μπαχαρικά είναι έτοιμα σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, ενώ τα ολόκληρα χρειάζονται περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Σχετικά με sifis

Screen cooking.
Δημοσιεύθηκε στην Αφιέρωμα, Βότανα - Μπαχαρικά και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *