Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Κουλούρια Θεσσαλονίκης …

… έτσι μου είπε η φίλη μου, που της είπε η αδερφή της, που της έδωσε την συνταγή! Αλλά δεν είναι έτσι ακριβώς όσο κι αν μοιάζει ή αν είναι πραγματικά η συνταγή, γιατί τα Θεσσαλονικιώτικα κουλούρια έχουν ένα μυστικό, που σιγά μην μας το πούνε και καλά κάνουν! Πάντως τα παιδιά ξετρελάθηκαν και ζητάνε να φτιάξω πάλι.

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι (δεν διευκρινίζει, εγώ έβαλα αλεύρι ζέα λόγο διατροφής)
  • 2 φάκελα ξερή μαγιά
  • 5 κουτ. σούπας λάδι (έβαλα ελαιόλαδο)
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • χλιαρό νερό
  • σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά ρίχνοντας νερό ώστε να γίνει μια μαλακιά ζύμη.
  2. Αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά το λιγότερο, μέχρι μια ώρα ανάλογα πόσο αφράτα τα θέλουμε.
  3. Μετά ξαναζυμώνουμε για 2-3 λεπτά και πλάθουμε τα κουλούρια σε ότι σχήμα θέλουμε, πλεξούδα, μπαστουνάκι, ή το κλασικό …κουλούρι.
  4. Βάζουμε σε ένα μπολ νερό και σ’ ένα πιάτο το σουσάμι. Βουτάμε τα κουλούρια στο νερό να βραχούν και μετά τα βάζουμε στο σουσάμι. Έτσι το σουσάμι κολλάει επάνω τους πολύ καλά.
  5. Δεν λέει η συνταγή αν τα ξαναφήνουμε να φουσκώσουν, αλλά εγώ τα άφησα λίγη ώρα.
  6. Τα ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Tips

  • Το σουσάμι που θα μείνει βρεγμένο στο πιάτο αλλά και στο νερό, δεν το πετάμε. Το μαζεύουμε με το σουρωτήρι, το βάζουμε να ξεραθεί στο ζεστό φούρνο και το χρησιμοποιούμε ξανά.

Καλή επιτυχία!!!

About ayla

Είμαι τεχνικός αμπελουργίας οινοτεχνίας, είμαι και λίγο καλλιτέχνης και πολύ πόντια!
This entry was posted in Ψωμιά and tagged , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Κουλούρια Θεσσαλονίκης

  1. sifis says:

    Το μυστικό για τραγανή λεπτή κρούστα εξωτερικά και αφράτη ζύμη εσωτερικά:
    Στο τέταρτο βήμα το νερό στο τάπερ πρέπει να είναι αρκετά ζεστό (όσο να αντέχει το χέρι μας) και να έχουμε λιώσει μέσα 2 – 3 κουταλάκια σόδα φαγητού.

  2. ayla says:

    Σήφη ευχαριστούμε πολύ για την αποκάλυψη του … τραγανού μυστικού!!!!!

  3. sifis says:

    Έκανα μισή δόση χθές βράδυ για να βγάλω και φωτογραφίες 😉

  4. ταπερ says:

    salonikia koulouria einai ta kalitera!! 😉

  5. ΑΝΝΑ ΚΟΣΜΑΤΟΥ says:

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!! ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ.

  6. chrissy says:

    Sifi σαν να έχεις δίκιο γιατί και τα μπρέτσελ για να τραγανίσουν τα βουτάμε σε ζεστό νερό που έχουμε διαλύσει σόδα μέσα. Οπότε θα δοκιμάσω την υπέροχη αυτή συνταγή με το δικό σου μυστικό!!!

    Σας ευχαριστώ όλους…

  7. Fiora says:

    Συγγνώμη αλλά πόσο νερό χρειάζεται?

  8. sifis says:

    Fiora, δε λέει επειδή εξαρτάται από το αλεύρι σου. Ξεκινάς με την μισή ποσότητα από ότι το αλεύρι σου (στην συγκεκριμένη συνταγή θα χρειαστείς δηλαδή 500 γραμμάρια) και προσθέτεις αλεύρι ζυμώνωντας μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη (πιθανόν να «σηκώσει» 100-200 γραμμάρια ακόμα).

  9. Fiora says:

    Ευχαριστώ πολύ Sifi.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *