Εύκολα τσουρέκια

Τα τσουρέκια είναι συνήθως δύσκολη υπόθεση, αυτή η συνταγή τα κάνει εύκολα και μπορείτε να τα φτιάχνετε όχι μόνο τις ημέρες του Πάσχα αλλά όλο τον χρόνο.
Την συνταγή την βρήκα σε ένθετο τηλεόρασης και έκανα κάποιες αλλαγές και μετρήσεις έτσι ώστε όλα τα υλικά να είναι μετρημένα.


Εύκολα τσουρέκια

Εύκολα τσουρέκια

Υλικά

  • 330 γρ. γάλα
  • 330 γρ. ζάχαρη
  • 85 γρ. βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 60 γρ. νωπή μαγιά ή 2,5 φακελάκια ξερή
  • 120 γρ. νερό
  • 1.160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ξύσμα πορτοκάλι
  • μαχλέπι
  • μαστίχα
  • κακουλέ

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, το νερό και την ζάχαρη, βάζουμε το μίγμα σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή θερμοκρασία να γίνει χλιαρό.
  2. Το κατεβάζουμε από την φωτιά (αν είναι περισσότερο ζεστό, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά) και ρίχνουμε την μαγιά ανακατεύοντας για να λιώσει, επίσης προσθέτουμε τα μυρωδικά μας. (μυρωδικά βάζουμε ότι μας αρέσει μαχλέπι, μαστίχα, κακουλέ ή ξύσμα πορτοκαλιού).
  3. Λιώνουμε την μαργαρίνη και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή.
  4. Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το αλεύρι μας και ανοίγουμε μια λακουβίτσα, προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε ελαφρά, σιγά σιγά προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο.
  5. Αφήνουμε την ζύμη μας σκεπασμένη για 1.30-2 ώρες και κατόπιν πλάθουμε τα τσουρέκια μας όπως θέλουμε. Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, τα αφήνουμε για άλλα 30′ να φουσκώσουν, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή ζάχαρη ή αμύγδαλο.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 20′-25΄περίπου.

Tips

  1. Μην προσθέσετε παραπάνω αλεύρι αν δείτε ότι κολάει στα χέρια ή τουλάχιστον όχι παραπάνω από 1-2 κ.σ
    Χρησιμοποιήστε λίγο αλεύρι όταν τα πλάθετε.
  2. Η δόση αυτή βγάζει δύο μεγάλες πλεξούδες ή τρεις μικρότερες. Αν θέλετε περισσότερα διπλασιάστε την δόση.
  3. Η ώρα ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο αλλά και από το μέγεθος του τσουρεκιού, εγώ συνήθως κάνω τρεις μικρές πλεξούδες και ψήνω για 25′.
  4. Συνήθως τα τσουρέκια τα κάνω γεμιστά με πραλίνα σοκολάτας, χωρίζω την ζύμη σε τρία κομμάτια και ανοίγω το καθένα απ αυτά, απλώνω μέσα την πραλίνα και μετά το κάνω ρολό. Κατόπιν σχίζω στην μέση το ρολό και πλέκω τα κομμάτια. (είναι πιο ωραία σαν παρουσίαση)

Καλό Πάσχα και καλή επιτυχία.

This entry was posted in Γλυκά and tagged , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Εύκολα τσουρέκια

  1. Κούλα says:

    Χρύσα είχα και εγώ αυτό το ένθετο και όντως τα έχω κάνει και είναι τέλεια και εύκολα, όμως μπορείς να μου πεις ακριβώς τι αναλογίες έδινε εκείνο χωρίς τις αλλαγές γιατί το έχασα.
    ευχαριστώ, να είσαι σίγουρη ότι θα δοκιμάσω και τις δικές σου αναλογίες…

  2. xrysa says:

    Συγγνώμη που άργησα να σου απαντήσω Κούλα. Είναι όντως από τα πιο εύκολα και νόστιμα τσουρέκια που έχω κάνει. Εγώ δεν έκανα τίποτε άλλο από το να μοιράσω τα υλικά στα τρία και να μετρήσω ακριβώς σε γραμμάρια. Ολόκληρη η συνταγή έχει ώς εξής..

    1 λίτρο γάλα
    6 αυγά
    2 ποτήρια νερό
    1 κιλό ζάχαρη
    1 πακέτο μαργαρίνη
    3 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    3 μαγιές νωπές ή 7 φακελάκια
    ξύσμα πορτοκαλιού
    μαχλέπι, κακουλέ, βανίλια και μαστίχα (προεραιτικά).

    Δοκίμασε να τα κάνεις και γεμιστά, γίνονται πολύ νόστιμα !!

  3. maria says:

    έχω μια απορία. πώς ζεσταίνουμε στο φούρνο ένα τσουρέκι ώστε να διπλασιάσει τον όγκο του αλλά και να μην ψηθεί. εννοώ σε ποια θερμοκρασία… η πόρτα του φούρνου να είναι κλειστή ή ανοιχτή… να έχει προθερμανθεί ο φούρνος ή όχι…
    έχω και μια άλλη απορία. ποια είναι η σωστή θερμοκρασία αλλά και ο σωστός χρόνος ψησίματος ώστε να μείνουν αφράτα και να μην ξεραθούν.. πώς καταλαβαίνω δηλαδή ότι έχουν ψηθεί…αλλά και πώς τα διατηρούμε αφράτα και τις επόμενες ημέρες…
    ευχαριστώ εκ των προτέρων
    υ.γ. ωραία συνταγή

  4. ayla says:

    Μαρία εγώ όλα τα ζυμάρια τα φουσκώνω στο φούρνο. Ανοίγω το κουμπί του φούρνου στην πιο χαμηλή θερμικρασία, δηλαδή μέχρι να ανάψει το λαμπάκι της ένδειξης. Δεν έχω ποτέ ανοιχτή την πόρτα και δεν κάνω προθέρμανση, δεν χρειάζεται. Ίσα ίσα να δημιουργηθεί ένα ζεστό περιβάλον.
    Για την άλλη ερώτηση θα σου πει η Χρύσα.

  5. xrysa says:

    Εγώ συνήθως δεν ζεσταίνω την μαγιά στον φούρνο και έτσι δεν μπορώ να σας βοηθήσω, μια φορά δοκιμάσα με ζεστό νερό και την έκαψα!!! Τα αφήνω και φουσκώνουν μόνα τους, άμα βάλεις φρέσκια μαγιά δεν αργεί.
    Οσο για το ψήσιμο τα τσουρέκια θέλουν χαμηλή θερμοκρασία, 160 βαθμοί είναι καλά, μια μέτρια πλεξούδα θέλει 20-25 λεπτά . Πάλι βέβαια εξαρτάται από τον φούρνο, εγώ τα βάζω σε λάδοκολλα , αν πας να το σηκώσεις και είναι ψημένο βγαίνει μια χαρά από την λαδόκολλα, για να δεις αν ψήθηκε μέσα , πάτα το με μια οδοντογλυφίδα.
    Για να διατηρηθεί μαλακό τυλιξέ το με μεμβράνη αφού κρυώσει, αν εχεις πολύ ποσότητα μπορείς να βάλεις και στην κατάψυξη.

  6. maria says:

    σας ευχαριστώ πολύ και τις δυο σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *