Κέικ με αλεύρι ντίγκελ

Παραλλαγή συνταγής παραδοσιακού κέικ. Η αρχική συνταγή είναι από το σακουλάκι της κόκκινης φαρίνας Γιώτης με τίτλο “κέικ παραδοσιακό”.

Κέικ χωρίς γλουτένη

Κέικ χωρίς γλουτένη

Υλικά

  • 1 σακούλα φαρίνα Γιώτης (εγώ έβαλα περίπου 1,5 κιλό αλεύρι ντίγκελ)
  • 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο (250 γρ.) ή μαργαρίνη (έβαλα φυτικό)
  • 2 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη (440 γρ.)
  • 4 – 5 αυγά
  • 1 1/4 φλιτζ. τσαγιού γάλα (260 κ.εκ.) (εγώ έβαλα κατσικίσιο γάλα γιατί έχουμε αλλεργία και στο γάλα αγελάδος.)
  • βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού
Η επάνω όψη του κέικ

Η επάνω όψη


Η κάτω όψη του κέικ

Η κάτω όψη


Το "περίσσευμα"

Το "περίσσευμα"

Εκτέλεση

  1. Χτυπάτε το βούτυρο, ρίχνετε τμηματικά τη ζάχαρη και ένα-ένα τα αυγά.
  2. Συνεχίζεται το χτύπημα για 3′.
  3. Προσθέτετε διαδοχικά τη φαρίνα με το γάλα και το άρωμα ανακατεύοντας ελαφρά.
    Σε αυτό το σημείο να πω την διαφορά με το κανονικό αλεύρι. Έβαλα στην αρχή το ένα κιλό και διαπίστωσα ότι η ζύμη έγινε πολύ αραιή. Άρχισα να προσθέτω αλεύρι και σταμάτησα όταν είδα την ζύμη πηχτή όσο και η ζύμη με το κανονικό αλεύρι. Νομίζω ότι έβαλα περίπου μισό κιλό ακόμα.
    Μετά χώρισα τη ζύμη στα δύο και έβαλα 4 κουταλιές κακάο και 4 κουταλιές ζάχαρη στο ένα μέρος για να το κάνω σοκολατένιο.
  4. Βάζετε το μείγμα του κέικ σε δυο φόρμες 23*13 εκατ. ή σε δυο στρογγυλές Νο 22 βουτυρωμένες και αλευρωμένες.
  5. Ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο επί 1 ώρα. Αφήνετε τα κέικ να κρυώσουν στις φόρμες για 10′.
  6. Ύστερα τα βάζετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

Στις δυο πρώτες φωτογραφίες είναι το κέικ και από τις δύο πλευρές, στην τελευταία φωτογραφία είναι η ζύμη που περίσσεψε και την έψησα σε μικρό ταψάκι. Ψήθηκαν μια χαρά κι έγινε πολύ νόστιμο κέικ. Το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι οι τρυπούλες από το ψήσιμο δεν ήταν πολύ μεγάλες αλλά μικρούλες γι αυτό πιστεύω έγινε λίγο σφιχτό κι όχι πολύ αφράτο.

Σχετικά με ayla

Είμαι τεχνικός αμπελουργίας οινοτεχνίας, είμαι και λίγο καλλιτέχνης και πολύ πόντια!
Δημοσιεύθηκε στην Γλυκά και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

4 απαντήσεις στο Κέικ με αλεύρι ντίγκελ

  1. Ο/Η stefi λέει:

    Διαβαζω με ενδιαφερον τις συνταγες σας χωρις γλουτενη, καθως και τις παρατηρησεις / διαφοροποιησεις που κανετε σε αυτες λογω της απουσιας γλουτενης.Στην συγκεκριμενη ομως συνταγη θα ηθελα να κανω μια μικρη αλλα σημαντικη επισημανση. Το αλευρι ντινκελ που αναφερετε , περιεχει γλουτενη. Η παρατηρηση ειναι σημαντικη γιατι ατομα με κοιλιοκακη – οπου ακολουθουν αυστηρα διαιτα χωρις γλουτενη ως μονη θεραπεια- μπορει εσφαλμενα να θεωρησουν το ντινκελ ως ασφαλες αλευρι ενω η χρηση του δεν επιτρεπετε.

  2. Ο/Η sifis λέει:

    stefi, ευχαριστούμε για την επισήμανση.

    Επίσης βρήκα το blog σου Η καθημερινότητα μας χωρίς Γλουτένη εξαιρετικά πλούσιο και ενημερωμένο.

    Όσοι λοιπόν ψάχνετε περισσότερες πληροφορίες σε απλή, κατανοητή γλώσσα, αλλά και συνταγές κάντε μια βόλτα κι από εκεί: http://greekceliacinfo.blogspot.com

  3. Ο/Η ayla λέει:

    Stefi ευχαριστώ κι εγώ για τις πληροφορίες σου! Επειδή εμείς ασχοληθήκαμε μόνο με την αλλεργία, δεν ήξερα τίποτα για την κοιλιοκάκη. Να λοιπόν πως μπορείς άθελά σου να παραπλανήσεις τον κόσμο! Ελπίζω όσοι έχουν αυτό το πρόβλημα να έχουν σωστή ενημέρωση από τους γιατρούς τους!

    Με μια σύντομη ματιά στη σελίδα σου βλέπω ότι θα μου ανοίξει τα μάτια σε πολλά πράγματα!

    Ευχαριστώ πολύ, να είσαι πάντα καλά!!!

  4. Ο/Η KATERDAM λέει:

    ΝΑΙ ΤΟ ΝΤΙΚΕΛ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΛΑΘΗ ΣΕ ΤΟΣΟ ΣΥΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΕΝΤΕΡΟΠΑΘΕΙΑ,,, ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *