Τάρτα με πράσα

Μια αλμυρή τάρτα με πράσα με βασική συνταγή για τη βάση και αρκετές προτεινόμενες παραλλαγές για τη γέμιση.

Τάρτα με πράσα

Τάρτα με πράσα

Υλικά

  • 1 κιλό πράσα
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 300 γρ. φέτα
  • 3 αυγά
  • 1/2 φλυτζάνι γάλα
  • 1 – 2 κ.σ. τραχανά
  • λίγο αλάτι και πιπέρι

Για τη βάση

  • 1 φλυτζάνι αλεύρι
  • 1/2 φλυτζάνι βούτυρο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
Σωτάρισμα πράσων

Σωτάρισμα πράσων

Η βάση της τάρτας

Η βάση της τάρτας

Η τάρτα έτοιμη για τον φούρνο

Η τάρτα έτοιμη για τον φούρνο

Η τάρτα σερβιρισμένη

Η τάρτα σερβιρισμένη

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το 1/2 κουταλάκι αλάτι και προσθέτουμε το βούτυρο κρύο σε κομμάτια.
  2. Πλάθουμε μέχρι να γίνει ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζυμώνοντας ελάχιστο παγωμένο νερό (2-3 κουταλάκια) για να ενωθεί το αλεύρι με το βούτυρο.
  3. Σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη και την αφήνουμε για μισή περίπου ώρα.
  4. Καθαρίζουμε τα πράσα, τα κόβουμε σε ροδέλες τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε.
  5. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σωτάρουμε τα πράσα ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα πράσα για λίγο να κρυώσουν.
  6. Λαδώνουμε ένα στρόγγυλο ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών. Πλάθουμε φύλλο με τη ζύμη μας και το στρώνουμε στο ταψί πιέζοντας από το κέντρο της βάσης του ταψιού προς τα έξω και σχηματίζοντας την βάση της τάρτας.
  7. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά στα πράσα (φέτα, αυγά, γάλα, τραχανά, αλάτι, πιπέρι) και ανακατεύουμε ελάχιστα.
  8. Αδειάζουμε την γέμιση στη βάση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 50 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει

Παραλλαγές – Παρατηρήσεις

  • Τον τραχανά τον χρησιμοποιούμε για να δώσουμε όγκο στη γέμιση, αν δεν έχουμε μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με κάποιο από τα παρακάτω υλικά στην ίδια ποσότητα: Χονδρό σιμιγδάλι, πλιγούρι, ψίχουλα ψωμιού, φρυγανιά
  • Τα πράσα δίνουν μοναδικό χαρακτήρα σε αυτή την τάρτα, μπορείτε όμως να πειραματιστείτε αντικαθιστώντας τα με κάτι άλλο. Προσωπικά δοκίμασα με επιτυχία:
    Ξερά κρεμμύδια με μαϊντανό: Περίσεψε πάνω από ένα κιλό καθαρισμένα και κομμένα κρεμμύδια ανακατεμένα με μαϊντανό το βράδυ της Τσικνοπέμπτης σε συλλογικό τραπέζι που στήσαμε στη γειτονιά οπότε βρήκα την ευκαιρία και τα δοκίμασα στη συνταγή. Όσοι δοκίμασαν την βρήκαν τέλεια. Έγινε πραγματικά καλή αλλά προσωπικά δεν θα καθάριζα ένα κιλό κρεμμύδια για το αποτέλεσμα. (Μιλάμε για πολύ κλάμα).
    Διάφορα χόρτα και ζαρζαβατικά: Λίγα ψιλοκομμένα κοτσάνια από κουνουπίδια και μπρόκολα (ότι δεν έβαλα στη σαλάτα), 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο, σέσκουλα, μερικές κορυφές από αντίδια και λίγα φύλλα σπανάκι. Αυτή η τάρτα έγινε ενδιαφέρουσα και σίγουρα θα την ξανακάνω. Νομίζω ότι αντέχει και μια μείωση της ποσότητας του τυριού στο μισό.
  • Σκοπεύω να δοκιμάσω ακόμη: Μανιτάρια, αγκινάρες, και φυσικά τριμμένο κολοκυθάκι
  • Αν έχετε κάποια άλλη πρόταση για γέμιση, γράψτε την παρακάτω στα σχόλια.

About sifis

Screen cooking.
This entry was posted in Στο Φούρνο, Λαχανικά and tagged , . Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *