Όταν τα κολοκυθάκια ξεφεύγουν

Τελευταία με τον μπαχτσέ μας ξεφεύγουν κολοκυθάκια που δεν έχουν κοπεί στην ώρα τους, είτε επειδή ήταν κρυμμένα κάτω από τα τεράστια φύλλα του φυτού, είτε επειδή κάναμε καιρό να πάμε προς τις κολοκυθιές.

Έτσι προκύπτει το πρόβλημα: Τι κάνεις με ένα μεγάλο κολοκύθι. Γιατί κολοκυθάκι δεν το λες πια…

Κολοκυθάκι (που λέει ο λόγος)

Κολοκυθάκι (που λέει ο λόγος)

Ξεκίνησα τα πειράματα με ένα από τα μετρίου μεγέθους κολοκυθάκια.

Το συγκεκριμένο έφτανε τα 1200 γραμμάρια.

Κολοκυθάκια γεμιστά

Κολοκυθάκια γεμιστά (γιαλατζή)

Κολοκυθάκια γεμιστά (γιαλατζή)

Ναι άλλα όχι η κλασσική συνταγή με κιμά. Γεμιστά από τα άλλα με το ρύζι όπως τις πιπεριές και τις ντομάτες. Μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε μια κλασσική συνταγή για γεμιστά.

  1. Κόβουμε ένα κομμάτι από τη βάση για να μπορεί να “κάτσει” το κολοκύθι στο ταψί.
  2. Στη συνέχεια κόβουμε μέρος του κολοκυθιού στο ύψος περίπου μιας μέτριας ντομάτας. Κόβουμε επίσης μια φέτα από το κολοκύθι πάχους ενός εκατοστού την οποία θα χρησιμοποιήσουμε ως καπάκι.
  3. Αφαιρούμε με ένα κουτάλι την εσωτερική σάρκα του κολοκυθιού. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με το(α) υπόλοιπο(α) κολοκύθι(α).
  4. Προσθέτουμε την γέμιση που επιλέξαμε.
  5. Κλείνουμε τα καπάκια και ψήνουμε.
  6. Σερβίρουμε.

Κολοκυθάκια τηγανητά

Κολοκυθάκια τηγανητά

Κολοκυθάκια τηγανητά

Εδώ έχουμε θέμα με τους σπόρους. Όσο μεγαλώνει το κολοκύθι, τόσο πιο σκληροί γίνονται, οπότε:

  1. Αφού κόψουμε το κολοκύθι σε φέτες μισού εκατοστού
  2. Αφαιρούμε μερικούς σπόρους από το κέντρο με ένα κουπ-πατ.
  3. Αλλατίζουμε.
  4. Αλευρώνουμε.
  5. Τηγανίζουμε τις φέτες και από τις δυό μεριές.
  6. Σερβίρουμε.

Σημειώσεις

  • Μπορούμε να γεμίσουμε τα κενά στο κέντρο με κουταλιές τζατζίκι.
  • Αν έχετε “θέμα” με το τηγάνι η “ταινία” μπορεί να σκηνοθετηθεί και για φούρνο.

Περισσότερα

Κολοκυθάκια στον τρίφτη

Κολοκυθάκια στον τρίφτη

Τρίβοντας τα κολοκύθια στον χοντρό τρίφτη παίρνουμε μια ενδιαφέρουσα πρώτη ύλη για διάφορες συνταγές ή πειραματισμούς.

Προσωπικά έχω δοκιμάσει τα παρακάτω:

  • Αλμυρή κολοκυθόπιτα.
  • Κολοκυθοκεφτέδες.
  • Σαλάτα όπως είναι με λάδι λεμόνι και αλάτι. Δεν χρειάζεται καμμία επεξεργασία (βράσιμο, άχνισμα ή οτιδήποτε άλλο)
  • Αντικατάσταση του αγγουριού στο τζατζίκι με τριμμένο κολοκύθι.
  • Αντικατάσταση των κίτρινων τυριών στην πίτσα σε ποσοστό μέχρι και 50%.

Συνεχίζω να πειραματίζομαι (είναι ατέλειωτα τα άτιμα) οπότε θα επανέρθω.

Σοβαρά Tips

  • Αν το κολοκυθάκι σας έχει μεγαλώσει υπερβολικά υπάρχει και άλλη λύση:
    1. Του καρφώνετε 4 ρόδες στα πλαϊνά.
    2. Το αφήνετε σε σημείο που απαγορεύεται η στάθμευση.
    3. Κάνοντας τον ανήξερο τηλεφωνείτε στον Δήμο να στείλει γερανό να το μαζέψει γιατί ενοχλεί.
  • Προσοχή: Αν αυτή την εποχή βρεθείτε με το αυτοκίνητό σας σε αγροτική περιοχή κρατείστε οπωσδήποτε κλειδωμένες τις πόρτες. Κινδυνεύετε να βρεθείτε με (τουλάχιστον) ένα τεράστιο κολοκύθι στο πίσω κάθισμα.

Σχετικά με sifis

Screen cooking.
Δημοσιεύθηκε στην Τεχνικές, Αφιέρωμα, Λαχανικά και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Όταν τα κολοκυθάκια ξεφεύγουν

  1. Κάνουν και απίστευτες πίτες στα Ζαγοροχώρια!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *