Την παρακάτω συνταγή την είδα σε εκπομπή μαγειρικής και σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Είναι ένα νόστιμο και εύκολο τυρόψωμο.
Υλικά για τη ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 κ.σ χλιαρό γάλα
- 2 κ.σ βούτυρο λιωμένο
- 1 αυγό
- 1 κ.σ ζάχαρη
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 15 γρ. φρέσκια μαγιά
- Ξύσμα από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
Υλικά για τη γέμιση
- 1 αυγό
- ½ φλ. θρυμματισμένη φέτα
- 2/3 φλ. γραβιέρα τριμμένη
- Πάπρικα, ρίγανη, σουσάμι, παπαρουνόσπορο, πιπέρι
Εκτέλεση
- Διαλύουμε τη ξερή μαγιά στο χλιαρό γάλα, στο οποίο έχουμε προσθέσει 1 κ.σ αλεύρι.
- Αφήνουμε το μίγμα σε θερμό μέρος 10 με 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
- Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη μαζί με το αλάτι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, το ξύσμα λεμονιού και το μίγμα της μαγιάς.
- Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να γίνουν απαλή ζύμη.
- Ζυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια για 5 λεπτά.
- Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη.
- Την αφήνουμε σε θερμό μέρος για 1 με 2 ώρες να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλλο.
- Αλείφουμε το φύλλο με τη μισή ποσότητα ενός χτυπημένου αυγού.
- Συνεχίζουμε απλώνοντας πάνω τα υλικά της γέμισης.
- Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό, το κόβουμε στα δύο κατά μήκος και μετά ενώνουμε τα δύο μισά σε πλεξούδα.
- Τοποθετούμε την πλεξούδα σε στρογγυλό μικρό ταψάκι που το έχουμε βάλει λαδόκολλα.
- Αλείφουμε με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.
* Εγώ δεν έβαλα στην ζύμη το ξύσμα.
* Στην γέμιση έβαλα 1 φλυτζάνα τριμένη φέτα και 1/2 περίπου φλυτζάνα κίτρινο τυρί. Πασπάλισα με λευκό πιπέρι και πάπρικα.
* Στην αρχική συνταγή ένωνες τις άκρες τις πλεξούδας σε κουλούρα, εγώ δεν το έκανα αυτό.
Καλή επιτυχία
Χρύσα η Μαρία έκανε την τυροπλεξούδα και ρωτάει αν βάζεις νερό στη ζύμη για να γίνει απαλή ή αν εκείνη έκανε λάθος σε κάτι.
Ακόμα να δώσεις μια διευκρίνηση για το πως κόβουμε την ζύμη για να γίνει πλεξούδα, και αν πρέπει το βούτυρο να είναι λιωμένο.