Ντόνατς

Η συνταγή είναι από την Βέφα Αλεξιάδου και την βρήκα πάνω σε φακελάκι ξηρής μαγιάς mac magic και την δοκίμασα 2-3 φορές με επιτυχία.

Γίνονται 24 κομμάτια.

Donuts
© Photographer: Natalija Berg
Agency: Dreamstime.com

Υλικά

  • 1 φακελάκι μαγιά στιγμής MAC MAGIC
  • 4 φλυτζάνια αλεύρι ΑΛΛΑΤΙΝΗ για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλυτζανιού χλιαρό νερό
  • 3/4 φλυτζανιού χλιαρό γάλα
  • 1/4 φλυτζανιού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 αυγό
  • 1/4 φλυτζανιού βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση

  1. Ανακατέψτε τη μαγιά στιγμής MAC MAGIC με το αλεύρι και το χλιαρό νερό.
  2. Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε για να γίνει μια ζύμη μαλακιά και ελαστική που να μην κολλάει.
  3. Σκεπάστε την και αφήστε την να διπλασιασθεί σε όγκο.
  4. Ξαναζυμώστε την μερικά λεπτά και ανοίξτε τη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε φύλλο πάχους 8 χιλ.
  5. Κόψτε με ένα ποτήρι δίσκους 6 εκατοστών βουτώντας το σε αλεύρι, για να μην κολλάει η ζύμη. Με το βιδωτό καπάκι ενός μπουκαλιού κόψτε και αφαιρέστε μικρούς δίσκους από το κέντρο.
  6. Αραδιάστε τα δακτυλίδια σε αλευρωμένη πετσέτα στο ταψί του φούρνου, σκεπάστε τα κι αφήστε τα σε υγρό και ζεστό μέρος, να διπλασιασθούν σε όγκο.
  7. Ψήστε τα λίγα λίγα σε φριτέζα στους 180 °C ή σε μπόλικο καυτό λάδι ροδίζοντας τα ελαφρά και από τις δύο πλευρές.
  8. Ακουμπήστε τα σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το πολύ λάδι.
  9. Βουτήξτε τα στο γλάσο όσο είναι ζεστό, ή τυλίξτε τα με ζάχαρη άχνη.

Γλάσο λεμονιού: Ανακατέψτε 1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη, 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού και 2 κουταλιές χυμό λεμονιού.

Γλάσο βανίλιας: Ανακατέψτε 1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη, λίγη βανίλια και 2 κουταλιές γάλα.

Γλάσο σοκολάτας: Λιώστε 75 γρ. κουβερτούρα, ρίξτε 1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη και 2-3 κουταλιές γάλα ή κονιάκ και ανακατέψτε ζωηρά.

Σχόλια – Παρατηρήσεις

  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ένα φακκελάκι ξηρής μαγιάς με 30 γραμμάρια φρέσκια.
  • Υπάρχει απ’ ότι διάβασα και κουπ-πατ για ντόνατς αλλά αυτό με το ποτήρι και το μεταλικό καπάκι βόλεψε μια χαρά. Θέλει βέβαια καλό μάτι στο κεντράρισμα της τρύπας Smile
  • Για οικονομία στο λάδι χρησιμοποίησα μικρή κατσαρόλα στο μικρό μάτι της κουζίνας και τηγάνιζα 3 κομμάτια τη φορά.
  • Δεν δοκίμασα κανένα γλάσο αλλά μόλις τα έβγαλα από το λάδι τα έριξα κατευθείαν ζεστά σε ζάχαρη κρυσταλλική όχι άχνη και γίνανε σαν τους λουκουμάδες της παραλίας σε small έκδοση.

Γοητευτικές άχρηστες πληροφορίες

  • Η “ραφή” που αφήνει το κόψιμο της ζύμης με το ποτήρι – καλούπι τους δίνει βιομηχανική όψη.
  • Η απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα: “γιατί τα ντόνατς έχουν τρύπα” είναι: για να ψήνονται από έξω προς τα μέσα αλλά και από μέσα προς τα έξω όποιος δε με πιστεύει ας δοκιμάσει να τηγανήσει ντόνατς χωρίς τρύπα.

Σχετικά με sifis

Screen cooking.
Δημοσιεύθηκε στην Γλυκά και χαρακτηρίσθηκε , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *