Αχλάδια στο κρασί

Το 1993 αγόρασα μερικά τεύχη ενός περιοδικού που λεγόταν «ΓΕΥΣΗ». Δεν ξέρω αν κυκλοφορεί ακόμα το περιοδικό. Μου είχαν αρέσει πολλές συνταγές και κυρίως το ότι έγραφε και για την ιστορία της ελληνικής κουζίνας. Η συνταγή όμως που με ξετρέλανε είναι Γαλλική. Σας την μεταφέρω όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε στο τεύχος 40.

Τα αχλάδια δένουν πολύ με το κρασί. Απόδειξη γι’ αυτό είναι η παρακάτω συνταγή που μας έρχεται από τη Γαλλία. Απαραίτητη γευστική νότα η κανέλα!

Αν θέλετε να κάνετε την γεύση του αχλαδιού πιο έντονη, μπορείτε να προσθέσετε ένα ποτηράκι του λικέρ μπράντι αχλαδιού.

Στη Γαλλία συνηθίζουν να μην κόβουν τα αχλάδια στη μέση αλλά να αφαιρούν μόνο τη φλούδα τους, προσέχοντας να αφήνουν το κοτσάνι. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι τρώγονται με το χέρι!

Προσέξτε να αγοράσετε μεγάλα, αρωματικά αλλά όχι πολύ μαλακά αχλάδια και να τα ψήσετε έτσι ώστε να μείνουν λίγο σκληρά.

Σερβίρονται δροσερά.

Pears stew in oven
© Photographer: Sandra Van Der Steen
Agency: Dreamstime.com

Υλικά

  • 500 γρ. αχλάδια
  • ½ λίτρο κόκκινο κρασί
  • ½ φλούδα κανέλα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 125 ml νερό
  • Ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Ξεφλουδίζετε τα αχλάδια και αν θέλετε τα κόβετε στη μέση και αφαιρείτε τα κουκούτσια.
  2. Αφήνετε το κρασί με τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και το ξύσμα να πάρουν μια βράση και βάζετε μέσα τα αχλάδια.
  3. Τα βράζετε για 12-15 λεπτά, έως ότου ψηθούν, αλλά να παραμείνουν τραγανά.
  4. Βγάζετε τα αχλάδια από το ζουμί και τα τοποθετείτε σε ένα γυάλινο μπολ. Στη συνέχεια βράζετε το ζουμί σε χαμηλή φωτιά, έως ότου μείνει η μισή ποσότητα υγρού. Βγάζετε την κανέλα, σουρώνετε την έτοιμη πια σος και την αφήνετε να κρυώσει.
  5. Σερβίρετε τα αχλάδια, αφού τα έχετε περιχύσει με τη σος.

Tip

  • Αν θέλετε να απλοποιήσετε την εκτέλεση της συνταγής, μπορείτε να δέσετε το ζουμί με λίγο κορν φλάουρ, αλλά έχετε υπόψη σας ότι η σος είναι πιο νόστιμη αν έχει εξατμιστεί το υγρό με βράσιμο.

Έχω κάνει την συνταγή πολλές φορές, και την μεγαλύτερη επιτυχία την είχα με τα αχλάδια κρυστάλια που είναι μικρά – κομψά και πολύ τραγανά!

Μια άλλη παραλλαγή της συνταγής που βρήκα πολύ αργότερα είναι να βράσουν μερικά αχλάδια σε ροζέ κρασί και άλλα σε λευκό για να είναι πιο εντυπωσιακά στο σερβίρισμα! Πιο νόστιμα όμως γίνονται με το κόκκινο κρασί!!!

Σχετικά με ayla

Είμαι τεχνικός αμπελουργίας οινοτεχνίας, είμαι και λίγο καλλιτέχνης και πολύ πόντια!
Δημοσιεύθηκε στην Γλυκά και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Αχλάδια στο κρασί

  1. Ο/Η noni λέει:

    teleia!!!! ti mou 8umises

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *