Σπιτικά Λικέρ

Η παρασκευή ενός σπιτικού λικέρ είναι μια ευχάριστη απασχόληση.
Πέρα από την ικανοποίηση και την απόλαυση, ο συνδυασμός του με το κατάλληλο μπουκάλι μπορεί να καταλήξει σε ένα εντυπωσιακό προσωπικό δώρο για τους φίλους μας.

Decanter with red liqueur
© Photographer: Mikhail Kokhanchikov
Agency: Dreamstime.com

Η ιστορία

Το σπιτικό λικέρ ήταν και είναι το πρώτο κέρασμα σε γιορτές συγγενών και οικογενειακών φίλων και πρόγονος σημερινών εισαγόμενων εξωτικών ποτών.

Η παραδοσιακή συνταγή το θέλει να λιάζεται στον καλοκαιρινό ή φθινοπωρινό ήλιο με ζάχαρη και μπαχαρικά μέσα σε βάζα.

Η διαδικασία

Ο πιο κοινός τρόπος για την παρασκευή ενός σπιτικού λικέρ είναι το ανακάτεμα αλκοολούχου ποτού με φρούτα και ή προσθήκη ζάχαρης. Μπορούμε ανάλογα με την συνταγή να αντικαταστήσουμε τα φρούτα με κάποια αρωματική ουσία ή να βάλουμε την ζάχαρη με μορφή σιροπιού. Το ανακάτεμα πρέπει να γίνεται σε γυάλινα βάζα που κλείνουν στεγανά. Μετά το τέλος της παρασκευής τα λικέρ στραγγίζονται με τουλπάνι.

Τα οινοπνεύματα

Τα συνιστώμενα οινοπνευματώδη για την κατασκευή των σπιτικών λικέρ είναι το μπράντυ και η βότκα, σπανιότερα κάποιο ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή άλλα αρώματα, χωρίς όμως να απορρίψουμε ποτά όπως το ρούμι ή ακόμα και το ουίσκι. Ακόμη σε πολλές συνταγές προτείνεται η χρήση καθαρού οινοπνεύματος. Για μπράντυ προτιμήστε χύμα από κάποια κάβα που εμπιστεύεστε ή αν επιμένετε στο εμφιαλωμένο το Μεταξά τριών αστέρων είναι ότι πρέπει. Για μεγάλες παραγωγές προτιμήστε την οικονομική δίλιτρη συσκευασία.


Υπάρχουν πολλά είδη βότκας στην αγορά. Ολα τους είναι αποτέλεσμα απόσταξης δημητριακών με ή χωρίς την προσθήκη αρωμάτων. Η επιλογή της βότκας σαν βάση για το λικέρ μας γίνεται για δύο βασικά της χαρακτηριστικά: είναι άχρωμη και άοσμη. Δεν χρειάζεται λοιπόν να επιλέξετε κάποια ακριβή μάρκα, διαλέξτε την φθηνότερη επώνυμη βότκα για το λικέρ σας.

Τα άλλα υλικά

Ολα τα φρούτα εποχής κάνουν για λικέρ. Τα πιο κοινά είναι τα εσπεριδοειδή με ή χωρίς τις φλούδες τους, τα κυδώνια, τα μήλα, τα βύσσινα, τα κεράσια αλλά και κουκούτσια από καρπούς. Χρησιμοποιούνται μπαχαρικά όπως κανέλα σε μπαστούνι, γαρύφαλλα, ολόκληρα μοσχοκάρυδα κ.α. Μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε μέλι ή σιρόπι ζάχαρης. Η χρήση χρωστικών ή πηκτικών ουσιών (γλυκερίνη) συνηθίζεται στην βιομηχανική ποτοποιία.

Τα μπουκάλια

Για τα λικέρ που πρόκειται να δωρίσετε ή να σερβίρετε διαλέξτε μπουκάλια σε διάφορα σχήματα και χρώματα σε super markets ή σε καταστήματα με είδη δώρων.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Αν θέλουμε να πετύχουμε την μέγιστη διαύγεια σε ένα λικέρ και έχουμε την ανάλογη υπομονή, μετά το στράγγισμα με τουλπάνι στραγγίζουμε σε φίλτρα του καφέ.
  • Μην πετάτε τα κομμάτια φρούτων που μείνανε από το πρώτο στράγγισμα. Φυλάξτε τα στο ψυγείο και διακοσμήστε με αυτά τα γλυκίσματα σας ή προσθέστε τα στο ποτήρι του λικέρ που σερβίρετε.
  • Μετά την παρασκευή του λικέρ, φυλάξτε το σε μέρος δροσερό και σκιερό.

Σχετικά με sifis

Screen cooking.
Δημοσιεύθηκε στην Ποτά, Αφιέρωμα και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

2 απαντήσεις στο Σπιτικά Λικέρ

  1. Ο/Η ΞΕΝΙΑ ΓΑΓΑΛΗ λέει:

    Θα ήθελα να φτιάξω λικέρ από την μυρτιά που έχουμε κοντά στο σπίτι μας. Διευκρινίζω ότι είναι ο καρπός της μυρτιάς και όχι τα μύρτιλα. Υπάρχει κάποια σχετική συνταγή ;

  2. Ο/Η Μαρἰα λέει:

    Απ’ ό,τι γνωρίζω, ο καρπός της κοινής μυρτιάς δεν είναι εδώδιμος!! Χρησιμοποιείται για την παρασκευή αιθέριου ελαίου μόνο. Τα μύρτιλλα χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, αλλά δεν φυτρώνουν στη χώρα μας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *