Παραγκωνισμένα από το διαιτολόγιο μας από το “κατοχικό σύνδρομο” τα όσπρια υπήρξαν ο βασικός αντικαταστάτης του κρέατος σε δύσκολους καιρούς.
Τα φασόλια
Τα βρίσκουμε σε διάφορες ποικιλίες και σε διάφορες συσκευασίες στο εμπόριο από γίγαντες στο σάκι που πωλούνται με το κιλό μέχρι έτοιμα κόκκινα φασόλια για τη σαλάτα μας σε κονσέρβα.
Πρέπει να μείνουν στο νερό πάνω από 10-14 ώρες πριν από το μαγείρεμα και κατά κανόνα μαγειρεύονται σε κρύο νερό. Εκτός από κύριο γεύμα, μπορούν να συνδυαστούν σε σαλάτες με άλλα υλικά με υπέροχο οπτικό και γευστικό αποτέλεσμα. Στις σαλάτες σερβίρονται χλιαρά ή κρύα.
Οι φακές
Θρεπτικές, πλούσιες σε πρωτεϊνες και μεταλλικά άλατα τα οποία όμως για να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό πρέπει να συνδυαστούν με φρέσκα λαχανικά. Οι φακές έχουν πολλές θερμίδες (350 ανά 100 γραμ.) Χωρίς να είναι απόλυτα αναγκαίο τις αφήνουμε στο νερό 1-2 ώρες πριν από το μαγείρεμα.
Τα ρεβίθια
Είναι πλούσια σε φυτικές πρωτείνες και μεταλλικά άλατα. Είναι εξαιρετικά σε σαλάτες.
Χρήσιμες συμβουλές
- Βάζετε πάντοτε το αλάτι προς το τέλος του μαγειρέματος για να μην σκληρύνουν τα όσπρια.
- Μετά το μούλιασμα πετάξτε τα όσπρια που επιπλέουν στο νερό.
- Οι φακές δεν χρειάζονται πολλές ώρες μούλιασμα όπως τα υπόλοιπα όσπρια.
- Μην ανακατεύεται διαφορετικές “παρτίδες” οσπρίων. Ο χρόνος μαγειρέματος τους μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός.
- Για ελαφρύτερο γεύμα μην μαγειρεύετε τα όσπρια στο νερό το οποία τα μουλιάσατε.