από: MARIAΝΝΑ VASSILOPOULOU
ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΕΪΚ ΜΠΑΝΑΝΑΣ?
ΕΦΤΙΑΞΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΤΕΤΟΙΟ ΚΕΪΚ,ΕΒΑΛΑ 3 ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΛΙΩΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΣΧΕΤΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ.ΟΥΤΕ ΦΟΥΣΚΩΣΕ ΟΥΤΕ ΨΗΘΗΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ.
από: MARIAΝΝΑ VASSILOPOULOU
ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΕΪΚ ΜΠΑΝΑΝΑΣ?
ΕΦΤΙΑΞΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΤΕΤΟΙΟ ΚΕΪΚ,ΕΒΑΛΑ 3 ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΛΙΩΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΣΧΕΤΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ.ΟΥΤΕ ΦΟΥΣΚΩΣΕ ΟΥΤΕ ΨΗΘΗΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ.
Καλό να ήτανε να γράφατε την συνταγή μήπως κάποιος άλλος χρήστης βρεί μιαν άκρη με το τι έγινε λάθος. Στο μεταξύ εγώ θα ξεφυλλίσω τα περιοδικά μου για να βρώ μια συνταγή πετυχημένη με μπανάνες και φυστίκι αιγίνης που είχα δοκιμάσει πριν από κάτι χρόνια 😉
Λοιπόν το βρήκα… ήταν στο περιοδικό “ΜΕΝΟΥ και άλλα” τεύχος 18/Νοέμβριος 1997 σε ένα 5σέλιδο αφιέρωμα που επιμελήθηκε η Πολυξένη Μέγα στα κέικ με φρούτα και σπόνσορα το αλεύρι Γιώτης. Αντιγράφω λοιπόν την συνταγή.
Κέικ μπανάνας με φιστίκια Αιγίνης
Υλικά
Εκτέλεση
Σας ευχαριστώ πολύ για τον κόπο σας.
Λοιπόν ακολούθησα τη βασικη συνταγή για κεϊκ:
1 ΒΙΤΑΜ σε χαρτάκι ολόκληρο, 4 αυγά, 1 κούπα του τσαγιού γάλα, 1-1/2 κούπα τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική, 3 μπανάνες πολύ καλά λιωμένες στο multi, 2 φακελάκια baking powder, 1 βανίλια και 1 φαρινάπ (από το οποίο κράτησα λιγάκι).
Χτύπησα το ΒιΤΑΜ με τη ζάχαρη, έριξα κατόπιν τα αυγά, το γάλα, τη βανίλια, το baking, τις λιωμένες μπανάνες και τέλος το φαρινάπ. Χτύπησα πολύ καλά τα υλικά και τα άδειασα σε βουτυρωμένη φόρμα.Το έψησα για 1 ώρα και κάτι στους 180 βαθμούς. Αυτό που παρατήρησα ήταν ότι στην αρχή φούσκωσε και μετά άρχισε να πέφτει ενώ μέσα έμεινε άψητο.
Ισως 3 μπανάνες να ήταν πολλές, αλλά πως αλλιώς να δώσεις άρωμα?
Θα δοκιμάσω και τη δική σας συνταγή και θα σας πω αποτελέσματα. Και πάλι χίλια ευχαριστώ.
Απ’ ότι βλέπω οι διαφορές στα υλικά ανάμεσα στις δύο συνταγές είναι ότι:
1. η συνταγή με τις 3 μπανάνες θα μας δώσει περίπου 25% περισσότερο κέικ.
2. η συνταγή με τις 3 μπανάνες έχει την κούπα με το γάλα ενώ η άλλη 1/3 της κούπας κονιάκ.
3. η συνταγή με τις 3 μπανάνες έχει 2 φακελάκια baking powder.
πέρα λοιπόν από τα περισσότερα υγρά (η κούπα με το γάλα) δεν βλέπω μεγάλες διαφορές.
Ίσως τελικά το μυστικό να είναι στο ψήσιμο (200 βαθμοί για το πρώτο τέταρτο και 175 για την υπόλοιπη ώρα
Και μόνο που για 1 κεικ χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα υγρά από το κανονικό, η μπανάνα έχει και αυτή την κολλώδη μορφή, δεν θα έπρεπε με τίποτε να χρησιμοποιηθούν 2 φακελάκια baking.
Tό λάθος βρίσκεται στήν αρχή….ΜΗΝ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΛΕΝΕ…..Κυκλοφορούν καί άσχετοι…
Η απάντησή μου είναι βέβαια πολύ καθυστερημένη, αλλά τη γράφω μήπως και ενδιαφέρει κάποιον.
Αυτό το κέικ το κάνω κάθε εβδομάδα, είναι λοιπόν δοκιμασμένο: Είναι η βασική συνταγή που υπάρχει στο γνωστό αλεύρι up που φουσκώνει μόνο του, στην οποία όταν θέλω να αλλάξω γεύση, αντικαθιστώ την κούπα το γάλα, με μια κούπα πολτοποιημένη μπανάνα, (ή φράουλες, ή χυμό πορτοκάλι, ή μήλο+κανέλλα, ή γιαούρτι).
Για μια στρογγυλή φόρμα του κέικ:
500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ βούτυρο
2 κούπες ζάχαρη( ή και λίγο παραπάνω)
5 αυγά
1 κούπα γάλα
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού ή 2 βανίλιες (ή και τα δύο)
Ψήσιμο 190-200 βαθμούς, 50-60 λεπτά.
Το λάθος ήταν (και το λέω με σιγουριά γιατί την έχω πατήσει και γώ με τα πειράματα μέχρι να καταλήξω στην τελική συνταγή), οτι έπρεπε να αφαιρεθεί το γάλα αφού προστέθηκε πολτός φρούτου. Ή να μπεί μισό-μισό (αλλά αυτό δεν ισχύει για όξινα φρούτα). Οι αναλογίες όμως δεν πρέπει να αλλάξουν, μια κούπα συνολικά.
Επίσης, στο φαρινάπ, δεν χρειάζεται να προστεθεί καθόλου μπέικιν.
Εαν μου πεις οτι έχεις αυτό το περιοδικό στα χέρια σου, θα έρθω περπατώντας να αντιγράψω τη συνταγή που έχει για κέηκ με τρούφα σοκολάτας! Το καλύτερο του είδους του που έχω ποτέ δοκιμάσει. Το περιοδικό το είχα, αλλά από λάθος πετάχτηκε. Ούτε οι εκδόσεις λυμπέρη μπορούν να μου δώσουν αντίτυπο, μέχρι εκεί έφτασα!
maria στο τεύχος που προανέφερα (και το οποίο επέζησε 2 μετακομίσεων) δεν υπάρχει κάτι.
Μήπως θυμάσαι την συνταγή στο περίπου;
Βρήκα κάτι ατομικά κέικ σοκολάτας με σταγόνες κουβερτούρας (τεύχος 29, σελ. 62)
Το αφιέρωμα έχει τίτλο “Εύκολα γλυκά για καφέ”