Τυροπλεξούδα

Την παρακάτω συνταγή την είδα σε εκπομπή μαγειρικής και σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Είναι ένα νόστιμο και εύκολο τυρόψωμο.

Τυροπλεξούδα

Τυροπλεξούδα

Υλικά για τη ζύμη

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 κ.σ χλιαρό γάλα
  • 2 κ.σ βούτυρο λιωμένο
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 15 γρ. φρέσκια μαγιά
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι (προαιρετικά)

Υλικά για τη γέμιση

  • 1 αυγό
  • ½ φλ. θρυμματισμένη φέτα
  • 2/3 φλ. γραβιέρα τριμμένη
  • Πάπρικα, ρίγανη, σουσάμι, παπαρουνόσπορο, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Διαλύουμε τη ξερή μαγιά στο χλιαρό γάλα, στο οποίο έχουμε προσθέσει 1 κ.σ αλεύρι.
  2. Αφήνουμε το μίγμα σε θερμό μέρος 10 με 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
  3. Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη μαζί με το αλάτι.
  4. Προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, το ξύσμα λεμονιού και το μίγμα της μαγιάς.
  5. Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να γίνουν απαλή ζύμη.
  6. Ζυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια για 5 λεπτά.
  7. Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη.
  8. Την αφήνουμε σε θερμό μέρος για 1 με 2 ώρες να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  10. Πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλλο.
  11. Αλείφουμε το φύλλο με τη μισή ποσότητα ενός χτυπημένου αυγού.
  12. Συνεχίζουμε απλώνοντας πάνω τα υλικά της γέμισης.
  13. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό, το κόβουμε στα δύο κατά μήκος και μετά ενώνουμε τα δύο μισά σε πλεξούδα.
  14. Τοποθετούμε την πλεξούδα σε στρογγυλό μικρό ταψάκι που το έχουμε βάλει λαδόκολλα.
  15. Αλείφουμε με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.

* Εγώ δεν έβαλα στην ζύμη το ξύσμα.
* Στην γέμιση έβαλα 1 φλυτζάνα τριμένη φέτα και 1/2 περίπου φλυτζάνα κίτρινο τυρί. Πασπάλισα με λευκό πιπέρι και πάπρικα.
* Στην αρχική συνταγή ένωνες τις άκρες τις πλεξούδας σε κουλούρα, εγώ δεν το έκανα αυτό.

Καλή επιτυχία

Δημοσιεύθηκε στην Ψωμιά και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Τυροπλεξούδα

  1. Ο/Η ayla λέει:

    Χρύσα η Μαρία έκανε την τυροπλεξούδα και ρωτάει αν βάζεις νερό στη ζύμη για να γίνει απαλή ή αν εκείνη έκανε λάθος σε κάτι.
    Ακόμα να δώσεις μια διευκρίνηση για το πως κόβουμε την ζύμη για να γίνει πλεξούδα, και αν πρέπει το βούτυρο να είναι λιωμένο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *